Niet aan dit boek likken - Idan Ben-Barak


Niet aan dit boek likken is een spannende en verleidelijke titel. Mocht je je toch niet in kunnen houden dan voorziet het boek in een speciaal likplekje. Maar de meeste lezers zullen daarvan afzien, want microben en schimmels vinden we een beetje vies.
     In het boek ontmoeten we microbe Miek. Het is een lief kijkend blauw wezentje. Haar portret vult bijna de hele bladzijde, maar in echt is ze heel klein. Zo klein dat op een stip (we zien er een op de pagina) precíés 3.422.167 microben passen (‘maar het kunnen er ook een paar miljoen meer of minder zijn.’)
Om Miek goed te kunnen zien moet er worden ingezoomd en dan zien we haar op een papiervezel liggen. Miek verveelt zich. Gelukkig kan de lezer daar wat aan doen: als hij zijn vinger op de bladzijde drukt kan hij Miek optillen en ergens anders neerzetten. Zo bezoekt Miek onze tanden, ons T-shirt en onze navel. Het is een avontuurlijke reis en Miek maakt onderweg veel nieuwe vrienden.

Dit boek laat de lezer op een speelse manier kennismaken met de verborgen wereld van de microben. Het is een grappig, leerzaam en een beetje vies verhaal. Dat laatste verhoogt natuurlijk de pret.
     De microben zijn vrolijke simpel getekende wezentjes. De omgeving waarin we ze zien is echter levensecht, het zijn namelijk microfoto’s. Het is heel bijzonder om bijvoorbeeld papier, een tand of een T-shirt van zo nabij te zien. Tanden lijken dan op een rotsformatie en een T-shirt op groene spaghetti. De tekst nodigt de lezer uit actief deel te nemen door Miek en haar vrienden te verplaatsen. Eenmaal ergens aangekomen zien we waar de microben mee bezig zijn en komen we er ook achter wat ze te zeggen hebben. In de navel worden bijvoorbeeld griezelverhalen verteld en de microben hebben het ook vaak over hun favoriete eten.
Aan het einde van het boek wordt nog wat algemene informatie gegeven over microben.

Niet aan dit boek likken is een grappig en leerzaam boek over de onzichtbare wereld van de microben.

Niet aan dit boek likken
Idan Ben-Barak (tekst), vertaald door Jan Paul Schutten en Julian Frost (illustraties)
Luitingh-Sijthoff, 2019