Billy Extra Plankgas - Yorick Goldewijk

Op een nacht crasht een ruimtevaartuigje op het dakterras van Dexters huis. Dexter, een jongen vol ‘ruimtereislust’, is dolgelukkig (en een beetje bang) als hij kennis maakt met de bestuurder. Het is een wonderlijk wezen met drie ogen, een blauwe vacht en op zijn hoofd staan twee sprieten. Hij heet Wimm en hij spreekt (een beetje merkwaardig) Nederlands omdat hij ‘zwiebels’ heeft waarmee hij alle talen van het heelal kan spreken. Wimm is niet onbekend met de aarde, want binnenkort wordt de planeet verloot in het kader van een algemene opruiming door het ministerie van Tijd en Ruimte. Waarschijnlijk zal de gelukkige winnaar er een parkeergarage van maken, of er een sokkenfabriek op zetten. Dexter is verbijsterd, de aarde is toch van de aardbewoners? Wimm wil Dexter best helpen het een en ander recht te zetten. Dus repareren ze zo snel mogelijk het ruimteschip en vertrekken dezelfde nacht nog naar Saturnus om hun beklag te doen bij het ministerie dat daar gevestigd is. Het is het begin van een enerverende ruimtereis. Yorick Goldewijk debuteert met dit avontuurlijke en fantasierijke verhaal. Hij schrijft met vaart en neemt de lezer mee naar onder andere een zeeplaneet, een louche club vol gespuis, de verraderlijke planeet Schijneling en een zwart gat. Hoofdpersoon Dexter ontmoet tal van vreemde wezens die hem niet altijd gunstig gezind zijn. Boeiend en vermakelijk zijn ook de vele uitvindingen waar Dexter mee te maken krijgt, van de zeer handige ruimtepil tot de iets minder handige springveerschoenen.
De hoofdpersonages diept Goldewijk niet erg uit, zo is er over Dexters vrienden die hem vergezellen maar weinig te vertellen. Dexter leert de lezer beter kennen, al was het maar omdat het verhaal vanuit zijn gezichtspunt wordt verteld. Opvallend is dat Dexter bijna niet aan zijn familie denkt die wellicht ongerust is over zijn plotselinge verdwijning. Ook valt op dat alle actieve personages mannen zijn, er komt nauwelijks een vrouw in het boek voor.
Kees de Boer heeft Billy Extra Plankgas levendig geïllustreerd en met schwung de bizarre wezens en voorwerpen getekend.

Billy Extra Plankgas is een vermakelijk fantasierijk verhaal waarin het avontuur voorop staat. Een boek bomvol leesplezier.

Billy Extra Plankgas
Yorick Goldewijk met illustraties van Kees de Boer

Ploegsma, 2019