De paarden van Olympus - Kallie George

Paardenverhalen zijn een populair genre in de kinderliteratuur. De Canadese schrijfster Kallie George sluit daarbij aan met een nieuwe serie waarin ze het genre koppelt aan de Griekse mythologie.

Pippa leidt als wees een armoedig bestaan in het oude Griekenland. De omstandigheden verbeteren aanzienlijk als ze gekozen wordt als een van de ruiters in de Race der Gevleugelde Paarden. Deze race vindt om de honderd jaar plaats. Ieder god of godin mag een paard en een ruiter kiezen om er aan deel te nemen. De eigenaar van het paard dat wint mag voor een dag de plaats van Zeus innemen en het winnende paard mag de komende honderd jaar Zeus’ bliksemschichten dragen. Pippa zal Zephyr berijden, het paard van de godin van de liefde Aphrodite.
Op een gevleugeld paard rijden blijkt moeilijk en risicovol. De ruiters krijgen dan ook eerst een training voor de gevaarlijke race begint. De meeste goden bemoeien zich intensief met de voorbereidingen op de race, maar Aphrodite laat zich niet zien. Pippa is teleurgesteld want zij hoopte dat de godin haar meer over haar ouders zou kunnen vertellen die haar te vondeling hebben gelegd.

Het verhaal heeft veel vertrouwde elementen die vaak voorkomen in paardenverhalen. Zo is er een kind dat begaan is met paarden, er is een wedstrijd waar veel van afhangt en er zijn boosaardige personages die voor niets terugdeinzen om hun doel te bereiken. De schrijfster mengt deze ingrediƫnten met de Griekse mythologie en omdat de Griekse goden eendimensionale karakters zijn met veel macht kan de schrijfster flink uitpakken in haar plotwendingen. Zo spelen de goden vals, maken ze flink ruzie en ze sluiten onderling weddenschappen af. Ook Aphrodite, zij heeft met oorlogsgod Ares gewed dat liefde sterker is dan macht.
Voor Pippa ziet het er somber uit, haar paard is klein en snel afgeleid. Als dan ook nog de lotsgodinnen haar de race niet zien winnen lijkt een goede afloop onmogelijk. Gelukkig kan de lezer ook hier vertrouwen op de wetten van het genre.
De schrijfster is van plan rond Pippa een serie te schrijven en dat zit het verhaal een beetje in de weg. Er wordt hier en daar wat over haar verleden verteld en duidelijk gehint naar een verhaal dat daar sluimert. Deze opmerkingen staan vaak los van het verhaal en lijken vooral een functie te vervullen om in de vervolgdelen uitgewerkt te worden.
Kallie George is geen schrijfster die in de prijzen zal vallen vanwege haar grote literaire begaafdheid, ze schrijft geen opvallend mooie zinnen en ook haar karakters blijven vlak. Ze schrijft wel vlot en weet de lezer te boeien. Veel kinderen zullen dit boek daarom met plezier lezen.

De paarden van de Olympus is een paardenboek waarin vertrouwde genre-eigenschappen verbonden worden met de Griekse mythologie. Dat levert een prettig leesbaar boek op dat niet opvalt door grootse literaire prestaties, maar wel lekker wegleest.
Kallie George werkt aan deel 2, dat in het voorjaar van 2020 wordt verwacht.

De paarden van Olympus - Pippa’s race
Kallie George, vertaald door Linda Broeder

Gottmer, 2019