Draken zijn niet te koop - Tjibbe Veldkamp

Draken zijn niet te koop is een nieuw prentenboek van het gouden duo Tjibbe Veldkamp (vijf keer winnaar van een Zilveren Griffel) en Alice Hoogstad (winnares van de Gouden Penseel 2015). Het boek is in hetzelfde grote formaat uitgegeven als Kom uit die kraan!, het eerste gezamenlijke prentenboek. Ook nu krijgen de illustraties veel ruimte en zo komen ze volledig tot hun recht.
Het verhaal gaat over de buurjongens Eise en Hubert-Jan. Eise is een dierenliefhebber die graag leest in zijn Duizend Dierenboek. Hubert-Jan is een verwend joch met een moeder die al zijn wensen direct vervult. Zo komt het dat Hubert-Jan hokken vol met dieren heeft waar hij niet naar omkijkt. Eise wil wel voor die dieren zorgen, maar dat vindt zijn buurjongen niet goed. Daarom moet Eise een plan verzinnen. Hij pakt zijn rugzak, doet een warme trui aan en trekt de kale berg op. Na drie dagen komt hij terug met een plan en een drakenei.
Veldkamp heeft weer een van zijn schijnbaar eenvoudige teksten geschreven, die zich goed laat voorlezen en makkelijk te begrijpen is. Toch staat het verhaal vol met woorden die de woordenschat van de lezer verrijken, zo staren de opgesloten dieren sip voor zich uit, slaat Hubert-Jan erop los met een sloophamer en verloopt iets volgens plan.
Niet alles wordt in de tekst weggeven, de lezer die goed kijkt naar de levendige tekeningen van Alice Hoogstad ziet dat er meer gebeurt. Grappig is dat een van de monsters uit haar bekroonde boek weer een rol in dit verhaal gekregen heeft.

Draken zijn niet te koop
Tjibbe Veldkamp (tekst) met illustraties van Alice Hoogstad

Lemniscaat, 2019