Hoe Bij uit vliegen ging - Lydia Barends

Hoe Bij uit vliegen ging is het eerste prentenboek van Lydia Barends. Het boek is wat dikker dan gebruikelijk en heeft een traditionele lay-out met links de tekst en rechts bladvullende illustraties. Barends woont op een berghelling in West-Turkije en dat is in haar werk te zien, vooral aan het landschap waarin het verhaal zich afspeelt. De hoofdrolspelers zijn de dieren die Barends dagelijks om zich heen ziet.

Het verhaal begint op een stralende lentedag. Haas Georgy maakt voor zijn beste vriendin geit Leila, een bloemenkrans. Leila vindt het prachtig en zet de krans op haar hoofd. Bij kan de verleiding niet weerstaan en besluit van alle bloemen in de krans een likje te nemen.
Ondertussen voelen Georgy en Leila zich in de frisse ochtendlucht ‘zo licht als een veertje’ en rennen erop los. Georgy sluit zijn ogen van plezier. Al hij ze weer opent is Leila weg. Haar geluk doet haar zweven, ver weg, over een berg en Bij zweeft mee.
Er dreigt een harde landing, maar een duif schiet te hulp en het loopt goed af. De volgende dag willen Leila en Bij naar Thuis. Helaas kan Leila niet meer zweven, dus moet ze op een andere manier haar weg terug vinden. Bij blijft in haar buurt.
De tekst is voor een prentenboek vrij lang en bevat veel overbodige informatie door te beschrijven wat al te zien is. Het is wel een prettig geschreven tekst die zich goed laat voorlezen, als een kabbelende onderstroom bij de beelden. Die beelden, de illustraties, daar gaat het eigenlijk om in dit boek.
Barends is een getalenteerd illustrator die in dit grote dikke boek echt kan uitpakken. Ze tekent schitterende landschappen in mooie zachte kleuren. Daarin zet ze sommige elementen in enkele vegen neer en plaats dat naast secuur uitgewerkte planten en insecten. Ook speelt Barends met de wetten van het perspectief, vooral in de grootte waarin de dieren worden afgebeeld.

Lydia Barends geeft met haar debuut een overtuigend visitekaartje af, ze is een illustratrice waar we graag meer van willen zien.

Hoe Bij uit vliegen ging
Lydia Barends

De Harmonie, 2019