Dierenboeken voor beginnende lezers, baby's, kunstliefhebbers en aankomende biologen


dier boek is een prachtig uitgegeven boek met dierenfeitjes, speciaal geschreven voor beginnende lezers. Over ieder dier wordt in een regel of zes iets verteld in goed gekozen eenvoudige woorden. Er is voor het leesgemak wel een concessie gedaan aan de spellingsregels door spaties te plaatsen waar ze niet horen.
De dieren worden in alfabetische volgorde gepresenteerd, al wordt er bij de moeilijke letters wel wat gesmokkeld. Bekende en minder bekende dieren komen langs. Zo komen we meer te weten over de dikdik, de heikikker, de voetbalvis en het spookdier, alsook de vlinder, de ijsbeer en de shetlandpony. In de korte teksten zit veel interessante informatie. Zo blijkt het zweet van een nijlpaard rood, poept de wombat vierkante keutels en heeft een eendagsvlieg geen mond. De witte tekst staat op een pastelgekleurde ondergrond en dat is soms lastig te lezen. Het boek ziet er wel verzorgd en aantrekkelijk uit.

dier boek
Coco & June
Davidsfonds, 2019


 

Dierengeluiden zijn een dankbaar onderwerp voor boekjes voor heel jonge kinderen. Wie zegt wat is in dit genre origineel. Het boekje heeft namelijk een afwijkende driehoekige vorm en is uitgegeven in stevig karton dat wel tegen een stootje kan. Sla je het boekje open dan zie je twee gekleurde flappen waarop letters een dierengeluid verwoorden. Er is nog geen dier te zien en dus is er volop ruimte voor het kind om te raden welk dier er tevoorschijn gaat komen. Als de letters weggekapt worden is het dier te zien. De afgebeelde dieren zijn goed herkenbaar, ze hebben de juiste oren, neuzen en vorm, maar ze hebben vaak wel afwijkende kleuren. Het boekje heeft een verrassend slot, want het laatste (erg mooie) dier maakt geen geluid.

Wie zegt wat
Elsa Mroziewicz
De Vier Windstreken, 2019

 
   

De Britse prentenboekmaker Ruth Brown staat bekend om haar realistische tekenstijl en haar mooie kleurgebruik. Beide aspecten zien we dan ook in Kunst met katten waar Brown kunstgeschiedenis verbindt met een keur aan katten.
Tom komt min of meer toevallig in een bijzondere tentoonstelling terecht. Hij ziet dertien schilderijen met katten in de hoofdrol. Bijvoorbeeld Jackson, een Amerikaanse draadhaar
( ‘avontuurlijk en nieuwsgierig…maar kliederig’), of Vincent, de Ruige roodhaar (‘volkomen onvoorspelbaar’), of dwergkat Henri die ondanks zijn korte pootjes geaccepteerd wordt door de wilde katten. De kunstkenner zal de schilderijen als bestaande kunstwerken herkennen en moeten glimlachen over de eigenschappen die aan de katten worden toegeschreven. Kinderen zullen meer oog hebben voor de mooie plaatjes. De katten komen uit de schilderijen en gaan ook interacties met elkaar aan. Ze lopen met Tom mee, tot deze aankomt bij een schilderij van een grote tijger. Achter in het boek staat naar welke kunstenaars er wordt verwezen.
Kunst met katten is een fijn kijkboek en hoe leuk moet het zijn om later in een museum nog eens terug te denken aan dit boek en bijvoorbeeld in de vlakken van Mondriaans schilderijen een kattenluikje te zien.

Kunst met katten
Ruth Brown vertaald door Joukje Akveld
De Vier Windstreken, 2019

 




    





 


Het grote reptielenboek van Sterrin Smalbrugge is echt prachtig uitgegeven. Smalbrugge wordt gepresenteerd als de ‘vrouwelijke Freek Vonk’ en daar is wel wat voor te zeggen. Ze doet niet onder voor zijn enthousiasme. Smalbrugge vraagt vooral aandacht voor reptielen. In haar boek laat ze op vele manieren zien hoe bijzonder en interessant reptielen zijn en ook legt ze uit welke belangrijke functie ze in de natuur vervullen.
Het boek staat vol foto’s en grappige verhelderende illustraties. Algemene informatie wordt afgewisseld met persoonlijke ervaringen. Het taalgebruik is vlot en leest lekker weg. Dit boek is een must have voor iedereen met belangstelling voor de natuur.

Het grote reptielenboek
Sterrin Smalbruggen met illustraties van Wendy Pander
Luitingh-Sijthoff, 2019