Het geheime boek van Sinterklaas - Floortje Zwigtman

Het sinterklaasfeest is een wonderlijk feest waar veel over te vertellen is. Het feest wortelt in oude verhalen en de tradities zijn uitingen daarvan, zoals de aankomst met een stoomboot, de kleur van Sints helpers, het schoenen zetten bij de schoorsteen of het rijden op het dak op een wit paard. Hoe de oude verhalen samenhangen met deze tradities heeft Floortje Zwigtman onderzocht. Samen met de Vlaamse illustratrice Sassafras De Bruyn maakte ze daar een boek over: Het geheime boek van Sinterklaas.
Zwigtman levert geen half werk, het boek staat bomvol interessante informatie en veel daarvan is niet algemeen bekend. Neem bijvoorbeeld de vraag of Sinterklaas wel echt heeft bestaan. Dat kan met een volmondig ja worden beantwoord, er zijn zelfs veertien Nicolazen die daarvoor in aanmerking komen. Zwigtman bespreekt hoe dat zit en wie volgens haar het meest in aanmerking komen voor de titel ‘de echte Sinterklaas.’
In een apart hoofdstuk bespreekt de schrijfster ‘de neven en nichten’ van de sint, want ook in andere landen krijgen kinderen van wonderlijke figuren cadeautjes in de wintertijd. In Rusland bijvoorbeeld van Ded Moroz (‘grootvader vorst’), in ItaliĆ« van Befana de heks, in SyriĆ« komt de kerstkameel langs en ook de kerstman kunnen we tot de familie rekenen. Er zijn interessante overeenkomsten tussen deze brengers van cadeautjes en snoep.
Natuurlijk bespreekt Zwigtman ook de helpers van Sinterklaas en daar is veel over te zeggen. Ze schreef een boeiend hoofdstuk over de oorsprong van zwartepiet, waarin ze onder andere beschrijft hoe zijn rol en uiterlijk tot stand kwamen en wat er in de in de loop der tijd veranderde. Zwigtman schrijft ook over het snoepgoed dat traditioneel wordt uitgedeeld in deze periode en ze voegde ook enkele recepten toe.
In het laatste hoofdstuk bespreekt Zwigtman sinterklaastradities die nog niet aan de orde kwamen, zoals de aankomst per stoomboot, waarom Sinterklaas op een paard rijdt, wat de rare woorden in de sinterklaasliedjes betekenen en ze geeft tips hoe je een goede hulpsinterklaas kan worden en wat een goed sinterklaasgedicht is.
Zwigtman schrijft in een lichte humoristische stijl waarin ze de informatie goed ordent en heldere uitleg geeft.

De illustraties zijn direct herkenbaar als het werk Sassafras De Bruyn. Ze werkt met warme kleuren en ze zet haar personages gedetailleerd en realistisch op papier waarbij ze soms speelt met verhoudingen om het beeld meer zeggingskracht te geven. Haar werkt past goed bij Zwigtmans tekst. Beide dames weten de aandacht van de lezer vast te houden met een fraaie combinatie van informeren en een goed geplaatste kwinkslag.

Het geheime boek van Sinterklaas is een prachtig standaardwerk voor iedereen die zich in de sinterklaastradities wil verdiepen. De vlot geschreven tekst is heel geschikt voor kinderen die niet meer in de sprookjesfiguur Sinterklaas geloven en aan het begin staan het sinterklaasfeest anders te gaan invullen. Ook volwassenen met een warm hart voor dit bijzondere feest zullen met veel plezier dit boek lezen en bekijken.

Het geheime boek van Sinterklaas
Floortje Zwigtman met illustraties van Sassafras De Bruyn

Van Halewyk/Rubinstein, 2019