Pomtidom viert Sinterklaas - Kim van Kooten


Het boek Pomtidom van Kim van Kooten en Noëlle Smit is opnieuw uitgegeven, onder de titel Pomtidom viert Sinterklaas. Het verscheen eerder als actieboek in de supermarkt in 2007 en twee jaar later werd het als ‘gewoon’ prentenboek uitgegeven. Dit jaar volgde de tweede druk.

Prinsesje Pomtidom (die eigenlijk Mieke heet) heeft alles wat haar hartje begeerd:

Ze had een rode racefiets
en een eigen visagiste,
een sauna en een hamster
en een butler, maar die sliste.
Er stond een big band in de hal,
met grote schuiftrompetten
en elke zondag mocht dit meisje
onbeperkt gourmetten.’


Haar ouders, Bram en Els, kunnen hun dochter niets weigeren en al helemaal niet als ze boos wordt. Pomtidom heeft ook voor Sinterklaas een lange verlanglijst vol grote en kleine wensen. Maar Sinterklaas houdt het bescheiden en dat blijft niet zonder gevolgen.
Kim van Kooten werkt het traditionele sinterklaasthema uit van het verwende kind dat een lesje geleerd moet worden. Ze doet dit met veel humor en in een combinatie met de vrolijke tekeningen van Noëlle Smit is het een vrolijk boek geworden.
De tekst van Van Kooten is op rijm en doet sterk aan de stijl van Annie M.G. Schmidt denken. Het loopt als een trein en zit vol onverwachte grappige vondsten. De stijl van Noëlle Smit sluit hier goed bij aan, ook zij pakt flink uit met haar zwierige stijl en vele grappige details. Het is een feestje om dit boek te bekijken en voor te mogen lezen.

Pomtidom viert Sinterklaas
Kim van Kooten met illustraties van Noëlle Smit

Gottmer, 2019 (tweede druk)