De zeven kersttruitjes - Jan Fearnley


Er zijn kerstboeken waar niet het kerstverhaal, maar de kerstgedachte centraal staat. Een voorbeeld daarvan is De zeven kersttruitjes van de Britse prentenboekmaker Jan Fearnley.
Vogeltje wast en strijkt zeven warme truitjes voor de komende koude dagen. Hij trekt zijn witte truitje aan om te gaan schaatsen op de vijver waar hij Kikker tegenkomt die het erg koud heeft. Vogeltje geeft hem zijn trui. Het is het begin van een stapelverhaal waar Vogeltje elke dag in een andere trui op weg gaat en deze weggeeft aan een dier dat het koud heeft. Op kerstavond heeft hij geen truitje meer over en zit bibberend van de kou in de sneeuw. Daar wordt hij gevonden door de kerstman die natuurlijk goed voor hem zorgt.

Het sympathieke verhaal vol herhalingen is prettig geschreven en verveelt niet, het thema wordt met genoeg variatie uitgewerkt. De toegankelijke tekeningen in winterse sferen zijn prachtig. Het is grappig om te zien hoe de truitjes de nieuwe eigenaren staan. Erg leuk is de laatste bladzijde waarop alle dieren in hun nieuwe truitjes, soms na enig zoeken, te zien zijn.

De zeven kersttruitjes
Jan Fearnley, vertaald door Mariella Manfré

De Vier Windstreken, 2019