De held van Fabel - Scott Reintgen


Indira Novelle is een boekpersonage in spe, een belofte die verlangt naar ontdekking. Ze hoopt dat ze uitgekozen wordt om naar de stad Fabel te komen voor een opleiding aan de Praktijkschool voor Protagonisten en ze is dan ook dolgelukkig als die uitnodiging komt. Helaas loopt haar auditie voor de opleiding niet naar wens. Ze wordt wel toegelaten, maar bij de richting bijfiguren. Dat is een enorme tegenvaller, want ze wil graag de held in een verhaal worden, vooral omdat ze dan een kans heeft haar broer ook een rol in het verhaal te geven en hem zo te redden uit de mijnen waar hij nu flinters van verhaalideeƫn opgraaft.
Indira besluit zich vol op de studie te gooien en zich te onderscheiden, want een enkele keer worden bijfiguren toch hoofdpersonages. Ze werkt hard in de lessen die onder andere gegeven worden door professor F. Darcy, Romeo van Julia, Alice en Odysseus.
Na enige tijd blijkt dat Indira wordt tegengewerkt. Samen met enkele vrienden gaat ze op onderzoek uit en dat is niet zonder gevaar.

De grote charme van De held van Fabel is de wereld waarbinnen het avontuur zich afspeelt. Vooral boekenliefhebbers zullen veel plezier beleven aan de fantasierijke vondsten van de Amerikaanse schrijver Scott Reintgen. De beschrijvingen van de school, de lessen en de stad zijn origineel en vaak grappig. Reintgen neemt alle tijd om het te beschrijven.
Indira’s moeilijkheden beginnen pas echt halverwege het verhaal en de schrijver introduceert dat op originele wijze met de pakkende hoofdstuktitels Een slechte dag, Een heel erg slechte dag en Dat meen je niet…Het wordt nog slechter. Soms spreekt Reintgen de lezer rechtstreeks aan, meestal om zijn woorden kracht bij te zetten.
Indira sluit vriendschap met onder andere Fenix en Maxi. Op Fenix is ze heimelijk verliefd en de vriendschap met Maxi komt onder druk te staan als Maxi wel wordt toegelaten tot de richting Hoofdpersonages. Reintgen beschrijft de avonturen en de ontwikkelende vriendschappen veel minder gedetailleerd dan de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. De karakters hebben niet veel diepgang. Zo is Indira een personage van kleur, dat staat in de beschrijving en dat zien we op de kaft, maar in het verhaal krijgt ze geen culturele bagage mee van welke achtergrond dan ook. De lezer weet sowieso weinig over de geschiedenis van de personages. Misschien werkt de schrijver dat in de vervolgdelen uit.

De held van Fabel is het eerste deel van de serie Verhalen Wevers.

De held van Fabel
Scott Reintgen, vertaald door Merel Leene
Moon, 2021