Het beest met de kracht van tien paarden - Lida Dijkstra

 Lida Dijkstra debuteerde in 1994 en heeft inmiddels vele kinder-en jeugdboeken geschreven in het Nederlands en in het Fries. De boeken waarin ze oude verhalen bewerkt vallen binnen haar oeuvre het meest op en zijn diverse keren voor belangrijke prijzen genomineerd. Na Verhalen voor de vossenbroertjes waarin de vos Reinaert een belangrijke rol speelt en De ring van Salomo waarvoor Dijkstra verhalen over de legendarische koning als inspiratiebron gebruikte is er nu Het beest met de kracht van tien paarden. Deze keer kiest Dijkstra voor de Griekse mythologie: het verhaal van Theseus en de Minotaurus.

De Minotaurus, half mens, half stier, is door de koning van Kreta opgesloten in een labyrint onder zijn paleis. Iedere negen jaar levert de koning van Athene veertien jongeren om te worden geofferd aan het monster. Als dit voor de derde keer aanstaande is meldt Theseus, de zoon van de Atheense koning, zich als vrijwilliger. Met hulp van Ariadne, de dochter van de koning van Kreta en met zijn lotgenoten bindt hij de strijd aan met de Minotaurus.

Zoals gebruikelijk combineert Dijkstra bekende elementen uit het verhaal met haar fantasie. In de mythe neemt Theseus het alleen op tegen het monster, maar in deze versie volgen we de groep van veertien. Zij zijn in het labyrint gezet als offer en niemand verwacht dat ze dat zullen overleven. In het labyrint komen de jongeren een aantal onverwachte hindernissen tegen en ze ontdekken verschillende fresco’s. Die muurschilderingen beelden het verhaal van de Minotaurus af. Een van de metgezellen vertelt aan de groep wat ze zien. Deze vertellingen zijn in een afwijkende kleur gedrukt. De lezer volgt zo twee verhaallijnen: de tocht door het labyrint en een verhaal van de voorgeschiedenis.
Dijkstra weet ook nu weer goed de sfeer van het oude verhaal op te roepen en in haar mooie taal vertelt ze pakkend hoe het avontuur van Theseus verloopt. Daarbij werkt ze de karaktertrekken van haar hoofdpersonages geloofwaardig uit. Zo is Theseus weliswaar de held die het monster verslaat, maar hij heeft ook een aantal minder fraaie trekjes.

Het boek is geïllustreerd door Djenné Fila. Zij is twee jaar geleden cum laude afgestudeerd aan de kunstacademie en Het beest met de kracht van tien paarden is het eerste boek waarvoor zij alle illustraties heeft gemaakt, een droomopdracht voor een beginnend illustratrice. Fila is voor deze opdracht speciaal naar Griekenland gereisd om inspiratie op te doen.
Ze maakte vijftig illustraties in kleur en zwart-wit die goed tot hun recht komen in dit mooi vormgegeven boek. Fila heeft duidelijk een eigen stijl waarin ze speelt met lichamelijke proporties. Haar kleurgebruik is veelzijdig en vaak verrassend. Ook de gekozen perspectieven zijn origineel. Fila is een veelbelovend en getalenteerd illustratrice.

Het beest met de kracht van tien paarden laat opnieuw Dijkstra’s kracht zien in het bewerken van klassieke verhalen. Ze vertelt meeslepend en in mooie rijke taal. De illustraties van Djenné Fila hebben een eigen frisse stijl die naar meer smaakt.

Het beest met de kracht van tien paarden
Lida Dijkstra met illustraties van Djenné Fila

Luitingh-Sijthoff, 2019