Stel dat... - Alastair Reid

Stel dat…is een zin vol beloftes. De Schotse schrijver, dichter en vertaler Alastair Reid (1926-2014) nam in 1960 deze zin als uitgangspunt voor een boek. Bladzijde na bladzijde somt hij allerlei stel-dat-scenario’s op en neemt zo de lezer mee in zijn fantasie. Bijvoorbeeld, stel dat je geen huid had maar een vacht, of dat je zo groot kon zijn als je maar wilde, of dat je een paar van je voorouders kon ontmoeten.
De in de ik-vorm geschreven scenario’s zijn vaak ook langer dan een zin. Bijvoorbeeld:

‘Stel dat ik in de buurt van een circus woonde en elke dag mijn lievelingsleeuw onze restjes bracht en dat ik leeuwentaal leerde en dat de leeuw op een nacht ontsnapte en iedereen doodsbang was en ik naar de leeuw toe rende en ik in leeuwentaal met hem praatte, net zo lang totdat hij in slaap viel en dat de circusdirecteur toen zei dat ik de rest van mijn leven gratis naar binnen mocht…’

De fantasieën zijn origineel en er is volop ruimte om ook zelf de verbeeldingskracht aan het werk te zetten.

Het oorspronkelijk Engelstalige boek verscheen in verschillende edities waarbij ook verschillende illustratoren de tekst van beeld voorzagen. De in Amerika wonende illustratrice JooHee Yoon sluit zich hierbij aan. Zij werd door Reids boek geïnspireerd en kreeg toestemming om een nieuwe uitgave te illustreren. Ze interpreteert de tekst op haar manier en maakt daarin haar eigen keuzes. Zo zijn haar hoofdpersonages een meisje en een jongen en een hondje. De overige mens- en dierfiguren spelen slechts een bijrol.
Soms kiest Yoon voor beelden die niet voor de hand liggen. Bijvoorbeeld bij de vraag ‘stel dat ik driehonderd zou worden…’ zien we het meisje niet als een stokoude vrouw, maar zien we haar als een schildpad. Meestal laat ze echter gewoon de jongen of het meisje zien in de hoofdrol van hun fantasiescenario's. ‘Gewoon’ is hier wel een gewaagde uitspraak, want de illustraties van Yoon zijn verre van gewoon. Zij speelt met proporties en kleur. Haar mensfiguren hebben meestal grote ronde hoofden en de proporties van de ledematen kunnen enorm verschillen. Het maakt haar werk beweeglijk en versterkt het gevoel dat alles mogelijk is. Yoon werkt met een beperkt kleurpalet waarin groen, oranje, rood en geel domineren. Door de gebruikte druktechniek worden de kleuren mooi met elkaar vermengd.

Stel dat… is een boek vol uitdagende scenario’s om de fantasie op gang te brengen. De bijzondere illustraties passen goed bij de tekst.

Stel dat…
Alastair Reid, vertaald door Nicolette Hoekmeijer met illustraties van JooHee Yoon

Boycott, 2019