Meneer Beer - Maria Farrer


Arthur heeft het helemaal gehad met zijn jongere autistische broer Siem, altijd moet hij rekening met hem houden. Wat zou hij graag in een ‘normaal' gezin wonen. Als Siem er ook nog voor zorgt dat Arthur niet naar een voetbalwedstrijd van zijn favoriete team kan kijken is de maat vol. Hij pakt zijn survivalblikje en zijn gelukskristal en loopt weg. Hij stuift het huis uit en staat in de tuin oog in oog met een ijsbeer. Een echte levende ijsbeer. Het dier valt even later letterlijk met de deur in huis en bezeert daarbij zijn poot. Arthur besluit hem te helpen en hij smokkelt de ijsbeer het huis in. Het lukt natuurlijk niet om een ijsbeer lang verborgen te houden. Al snel komen zijn ouders en ook zijn broertje erachter dat er een enorm dier is komen aanwaaien. De ijsbeer heeft een koffer bij zich waarop het adres van Arthurs familie staat en de beer is van plan voorlopig te blijven. Arthurs ouders voelen daar aanvankelijk weinig voor, maar gaandeweg blijkt Meneer Beer een welkome gast.

 

Meneer Beer is vooral een verhaal dat gaat over Arthur die zich niet gezien en begrepen voelt omdat hij altijd moet inschikken voor zijn broertje. Siem kan daar niets aan doen en dat begrijpt Arthur ook wel, maar leuk is het niet. Ook schaamt Arthur zich voor het gedrag van zijn broertje, maar als ze Siem uitlachen of kwaad doen neemt hij het wel voor hem op.
Meneer Beer doorbreekt de gezinspatronen en daarbij helpt het dat hij zelf als beer ook geen normale verschijning is. Meneer Beer heeft oog voor alle gezinsleden en al snel zijn ze dol op hem. Arthur is aanvankelijk jaloers als hij ziet dat Siem en Meneer Beer een goede band hebben. Arthur doet weliswaar zijn best dat te onderdrukken, maar het komt toch tot een uitbarsting. Meneer Beer begrijpt echter de moeilijke positie van Arthur en Arthur voelt zich eindelijk gezien. Overigens maakt Meneer Beer zijn begrip zonder woorden duidelijk, want hij praat niet.
Meneer Beer verblijft ruim een week in Arthurs gezin, een week waarin veel gebeurt. De aanwezigheid van de beer doet alle leden van het gezin goed. Als hij weer vertrekt hebben de gezinsleden meer begrip voor elkaar en kan Arthur de grote broer zijn die hij wil zijn.

Meneer Beer is een verhaal met een absurd uitgangspunt dat op een interessante manier wordt uitgewerkt. Het is een verhaal dat laat zien hoe leuk het onbekende kan zijn als je bereid bent te accepteren dat niet iedereen hetzelfde is. Daarnaast is het ook een heel gewoon verhaal waarin de hoofdpersoon graag voetbalt en natuurlijk ergens in het verhaal een winnend doelpunt scoort.
Het boek is vlot en toegankelijk geschreven en het ziet er ook aantrekkelijk uit met veel zwart-wit illustraties en een speelse vormgeving.

Meneer Beer
Maria Farrer, vertaald door Anne Douqué met illustraties van Daniel Riely

Condor, 2019