Robotjacht - Damien Love


Twaalfjarige Alex moet huiswerk maken, maar het vlot niet erg. Hij ziet op tegen de schooldag waar zijn pesters hem weer op zullen wachten.
Alex heeft een excentrieke opa die over de hele wereld reist. Hij stuurt Alex vanuit Praag een oude robot voor zijn verzameling. Er zit een briefje bij: ‘Deze is bijzonder. Zorg er goed voor!’ Hoe bijzonder de robot is ontdekt Alex al snel als er vreemde dingen gebeuren. Verontrustend wordt het als Alex in de nacht wordt aangevallen door een aantal kleine robots. Gelukkig logeert opa op dat moment bij Alex en zijn moeder en hij weet hoe hij met de kleine machines moet afrekenen. Het wordt al snel duidelijk dat opa meer weet over de oude robot dan hij wil prijsgeven. Opa heeft echter ook vragen en daarom reist hij naar zijn oude vriend Harry in Parijs die misschien antwoorden heeft. Alex reist mee en dat is het begin van een spannende en gevaarlijke tocht.

Robotjacht is het debuut van de Schotse journalist Damien Love. Het is een beeldend geschreven verhaal met een traag tempo. Damien beschrijft de omgeving waarin het avontuur zich afspeelt uitvoerig en ook de veelvuldige actiescènes worden breed uitgemeten. Alex en zijn opa krijgen te maken met geduchte tegenstanders die ze onder andere bevechten in de trein, op de daken van Parijs en in de straten van Praag.
Natuurlijk is de lezer, net als het hoofdpersonage Alex, nieuwsgierig naar het verhaal achter de robot. Ook dringen zich steeds meer vragen op over de vroeg overleden vader van Alex. Het geduld van de lezer wordt op de proef gesteld. Zo wordt pas op bladzijde 188 duidelijk wie er achter de robot aanzitten en waarom.
Alex’ opa is een man met geheimen en daar geeft hij er maar weinig van prijs gedurende het avontuur. Daarmee laat de schrijver veel vragen onbeantwoord. Wellicht om de lezer te verleiden ook het volgende deel te kopen. Dit boek is inmiddels in het Engels verschenen onder de titel The Shadow Arts.
Robotjacht lijkt op bladzijde 323 een afgerond verhaal. Maar in het laatste hoofdstuk, dat slechts uit enkele bladzijden bestaat, neemt het verhaal een verrassende wending en wie het achterste schutblad goed bekijkt weet dat het avontuur nog lang niet uit is.

Robotjacht is een boek voor lezers die houden van een beeldende vertelstijl en een schrijver die de tijd neemt om een verhaal te vertellen.

Robotjacht
Damien Love, vertaald door Maria Postema

Condor, 2019