Anansi de spin en de gulzige tijger - Iven Cudogham
Anansi de spin is al eeuwenlang een belangrijke figuur in volksverhalen uit West-Afrika, Suriname en het Caribisch gebied. Oorspronkelijk werd de spin een goddelijke oorsprong toegedicht, maar in de loop der tijd werd hij meer en meer een aards personage, een sluwe slimme spin.
In de slaventijd speelde de Anansiverhalen een speciale rol. In deze tijd waarin uitingen van de eigen cultuur verboden waren werden de verhalen over de kleine slimme spin een vorm van stil protest. Vaak moest hij het opnemen tegen Tijger, die als symbool van de slavenhouder gezien kan worden. Tijger is weliswaar sterk, maar dom en de sluwe spin is hem vaak te slim af.
Zo ook in het prentenboek Anansi de spin en de gulzige tijger.
Als Anansi zijn ontbijtje uit de koelkast wil halen blijkt deze te zijn leeggeroofd door Tijger. Er ligt alleen nog een rot ei. Tijger blijkt ook het eten van de andere dieren gestolen te hebben. Konijn, Schildpad, Aap en Haan zijn boos en ze mopperen, maar ze durven het niet op te nemen tegen Tijger. Anansi wel. Hij belooft de dieren dat hij Tijger een lesje zal leren en hem uit het dorp zal verjagen. Hij gaat zelfs een weddenschap aan met de koning: voor zonsondergang zal Anansi voor het paleis Tijger berijden alsof hij een mak ezeltje is.

De verhalen van Anansi worden steeds opnieuw verteld en deze keer doet voormalig AT5-presentator Iven Cudogham dat. Hij doet het goed. Het is een feestje om het verhaal voor te lezen. Er zit een fijne spanningsopbouw in en de voorlezer kan lekker uitpakken in de dialogen.
De illustraties zijn gemaakt door Moldybyrd Studio waar drie kunstenaars hun krachten bundelen. Dit prentenboek is de eerste van een serie van drie. Ook wordt er gewerkt aan een animatieserie en de drie Anansi-verhalen zullen centraal staan in de kindertentoonstelling van het Tropenmuseum die tot 2023 te zien zal zijn.
De illustraties zijn beweeglijk en ondersteunen het verhaal door de personages duidelijk emoties mee te geven. Zo is goed te zien dat de dieren verontwaardigd zijn over Tijgers gedrag, maar we zien ook de angst. Indrukwekkend zijn de illustraties waarin de grote machtige Tijger tegenover de kleine spin staat. We zien hem al bijna in de bek van het grote dier liggen.
De illustraties doen recht aan de oorsprong van de Anansi-verhalen, het verhaal speelt zich duidelijk niet af in Nederland. We zien tropische bomen, de dieren komen bij elkaar onder de grote kalabasboom en de koninklijke dis bestaat voor een belangrijk deel uit tropisch fruit.

Anansi de spin en de gulzige tijger is een tijdloos verhaal voor iedereen.

Anansi de spin en de gulzige tijger
Iven Cudogham met illustraties van Moldybyrd Studio
Gottmer, 2020