Aster en Vonk - Lindsey Kelk


Aster en Vonk is het verhaal van Assepoester, maar dan anders. Heel anders.
Assepoester, kortweg Aster, woont in een roze huisje in het bos met haar vader, haar bazige saaie stiefmoeder en twee stiefzusters waar ze niets mee deelt. Aster is niet het type om te zwijmelen bij foto’s van prins Joderick of te bespreken welke strik er deze maand in de mode is. Zij gaat liever op avontuur.
Op een dag moet Aster de afwas doen en dan gebeurt er iets raars. Als even later ook haar hond Vonk begint te praten is er duidelijk iets bijzonders aan de hand: Aster heeft magische krachten. Ze blijkt ook een heel bijzondere peetmoeder te hebben.
Aster gebruikt haar magie voor een uitstapje naar het paleis waar ze kennis maakt met de prins. Niet op de dansvloer, maar zittend onder een tafel. Van het een komt het ander en voor Aster weet wat haar overkomt zit ze aan tafel bij de koning en koningin in een veel te strakke jurk en een grote pruik op.

Schrijfster Lindsey Kelk debuteerde in 2009 als romanschrijfster voor volwassenen. In 2019 schreef ze Aster en Vonk, haar eerste kinderboek. Kelk neemt een humorvol loopje met het oorspronkelijke sprookje. Het heeft weliswaar de vertrouwde elementen, maar Assepoester is in dit verhaal geen gedwee meisje dat zich schikt in haar lot, maar een vrolijke sloddervos die haar eigen plan trekt en haar hart op de tong draagt. Het verhaal is grappig zonder hilarisch te worden.
Aster woont in een sprookjesland waar brieven op perkament ouderwets zijn, waar Jip en Janneke naast je wonen en een feeĆ«npeetmoeder Brian heet. Het verhaal zit vol onverwachte gebeurtenissen en grappige details. 
Magie om middernacht is het eerste deel in de serie Aster en Vonk. In Engeland is inmiddels het derde deel verschenen. Dit eerste boek kent een open einde, Aster begint op de laatste bladzijde aan een nieuw avontuur samen met haar hond, haar muispaard en met Hans (van Grietje).

De kaft, roze tot de max, zal weinig jongens aanspreken en dat is jammer. De humor van het verhaal is ook aan hen besteedt.
In het boek twinkelt de magie je tegemoet in de vorm van sterren, hartjes of toverstokjes. Ook is er veel ruimte voor de vrolijke illustraties van Pippa Curnick. Ze leeft zich uit als dat kan, bijvoorbeeld als ze Brian de feeƫnpeetmoeder tekent of de onstuimige Aster in een prinsessenjurk.

Aster en Vonk is een grappig origineel boek. Geschikt voor lezers die niet houden van saaie bladzijden vol letters. Het boek kan ook prima voorgelezen worden.

Aster en Vonk Magie om middernacht
Lindsey Kelk, vertaald door Koen Boelens en Heleen Zwaan met illustraties van Pippa Curnick

Billy Bones, 2019