Detectiveverhalen voor kinderen


Detectiveverhalen voor kinderen is een bescheiden genre, maar wel een met een lange traditie. Denk aan de populaire serie De vijf van Enid Blyton of de verhalen over superdetective Blomkwist van Astrid Lindgren. Ook moderne series lopen goed zoals de verhalen van Spekkie en Sproet van Vivian den Hollander en de serie het Ministerie van oplossingen van Sanne Rooseboom.
Toevallig kwamen er deze maand verschillende detectives uit, een goede reden om er eens een aantal te bespreken.

Sleutels van Annemarie Jongbloed speelt zich af in een Haarlemse bibliotheek. Julia, Manus en Maryam, die elkaar nog maar kort kennen, proberen uit te zoeken wie er achter de diefstallen in de bibliotheek zit. En er is meer dat hen bezighoudt. Manus vindt een sleutel die uit een schilderij lijkt gevallen en Maryam probeert haar huisdier verborgen te houden voor haar moeder, de directeur van de bibliotheek.
Jongbloed houdt de spanning in het verhaal goed vast en pas na het nodige gepuzzel, gevaarlijke situaties en beschuldigingen over en weer worden alle raadsels opgelost. Jongbloed zet de karakters van de hoofdrolspelers ook goed neer, vooral de verteller van het verhaal Julia. Zij is een meisje met een levendige fantasie en gedachten die alle kanten op gaan en dat maakt haar een vermakelijke en boeiende vertelster. Jongbloed kiest duidelijk voor het doorbreken van traditionele rollen. Zo is de bewaker van de bibliotheek een vrouw, wordt Manus door zijn vader opgevoed en heeft Julia twee moeders. Dat had allemaal wel een onsje minder gekund, al is het uitgangspunt wel sympathiek.

Sleutels
Annemarie Jongbloed
Ploegsma, 2020

Detective Matrix en de moord op landgoed De Witte Raaf van Sanne de Bakker is het eerste deel van een serie. Detective Matrix is er een van het oude stempel, een kruising tussen Agatha Christies Hercule Poirot en Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes. Ook de zaak waarover het boek gaat heeft een klassieke setting: een klein afgelegen hotel.
Detective Matrix, wereldberoemd, wordt door hoteleigenaar Hopkens gebeld om een moordzaak in zijn hotel op te lossen. In kamer 12 heeft hij de vermoorde rijke mevrouw Lepelaar van Aerdenhout gevonden. Detective Matrix komt er al snel achter dat de moordenaar nog in het hotel moet zijn. Samen met de plaatselijke agent Willem Slagboom start hij een onderzoek.
Het hele verhaal ademt nostalgie in een positieve zin, zoals Engelse detectiveseries dat kunnen doen. Detective Matrix maakt weliswaar gebruik van moderne middelen, zoals DNA-onderzoek, maar verder is zijn aanpak klassiek met verhoren, observatie en een muurbord. Het tempo van het verhaal is traag, het zijn kleine gebeurtenissen die uiteindelijk de moordenaar ontmaskeren. Natuurlijk zijn er meerdere verdachten en een ontknoping waarbij alle verdachten in een kamer aanwezig zijn terwijl detective Matrix op theatrale wijze uitlegt hoe de zaak in elkaar zit.
Het boek is duidelijk van opzet, Detective Matrix zet regelmatig de dingen die hij weet en zijn vragen op een rijtje en ook de vele illustraties van Jeska Verstegen ondersteunen het verhaal.

Detective Matrix en de moord op landgoed De Witte Raaf
Sanne de Bakker met illustraties Van Jeska Verstegen
Kluitman, 2020Salomé Snel en de onzichtbare juwelendief laat op de kaft de detective zien, maar opmerkelijk genoeg is de verteller van het verhaal de veertienjarige Charlie. Een populaire jongen die wel in is voor een geintje. Dat is de reden dat de directrice van de school hem bij wijze van straf de opdracht geeft Salomé te begeleiden. Salomé zit bij hem op school en is een uitstekende detective, maar ze is niet zo goed in sociale contacten.
Salomé is ingeschakeld om een diefstal uit een museum op te lossen, een kostbare ketting is gestolen. Ze heeft niet veel vertrouwen in de detectiveskills van Charlie en ze stelt hem dan ook een aantal keer op de proef. Ondertussen werken ze aan de zaak.
Salomé en de onzichtbare juwelendief is een lekker vlot geschreven boek dat naast het oplossen van de zaak ook ruim aandacht besteedt aan hoe mensen met elkaar omgaan. Charlie is namelijk ook hopeloos verliefd op Florence en zijn beste vriend Gio schroomt niet om zich overal mee te bemoeien.

Salomé en de onzichtbare juwelendief
Thirza van der Lugt
Ploegsma, 2020