Eén vos-een telboek-thriller - Kate Read


Eén vos is een origineel telboek en het is een thriller, ‘een telboek-thriller’ dus. Het verhaal begint met één hongerige vos, met twee sluwe ogen die drie dikke kippen ziet. De spanning wordt op iedere bladzijde opgevoerd. Zo sluipt de vos op vier zachte poten naar het kippenhok waar de kippen op hun vijf knusse eieren slapen. Uiteindelijk laat de vos zijn tien vlijmscherpe tanden zien. Gelukkig loopt het toch goed af, in ieder geval voor de kippen.
Kate Read brengt het verhaal prachtig in beeld. Zij werkt met gemengde technieken en de illustraties doen een beetje denken aan het werk van Eric Carle, de schrijver/illustrator van onder andere Rupsje Nooitgenoeg. Ook op de illustraties wordt de spanning opgevoerd. We zien onder andere een sluipende vos, nietsvermoedende kippen, vlijmscherpe tanden en uiteindelijk zien we alleen nog de staart van de vluchtende vos.
Het tellen en het opvoeren van de spanning wordt in tekst en beeld geweldig uitgewerkt en peuters en kleuters zullen daarvan genieten. Lekker spannend, maar gelukkig is een goede afloop gegarandeerd. En mocht de lezer daar nog aan twijfelen, in het boek is de garantie opgenomen dat er geen kippen en vossen werden geschaad bij het maken van het boek.

Eén vos is een origineel telboek en een echte peuterthriller.

Eén vos
Kate Read, vertaald door Jesse Goossens
Lemniscaat, 2020