Ik kom je redden! - Marloes Kemming


Prins Pepijn en prinses Pernille zijn de hoofdrolspelers in het ‘koninklijk omkeerboek ’ Ik kom je redden! In een omkeerboek maakt het niet uit aan welke kant je het openslaat. Aan de ene kant begint het verhaal bij prinses Pernille en als je het boek aan de andere kant opent dan volgt je de avonturen van prins Pepijn. Beide koningskinderen zien vanuit het raam de ander en denken dat er gevaar dreigt. Zowel de prinses als de prins weten dan wat hen te doen staat: de ander redden. Dus verlaten ze hun kasteel en gaan op weg. De tocht naar de ander is gevaarlijk, maar ze zetten door. Uiteindelijk komen ze elkaar in het midden van het boek tegen. Even denken prins en prinses dat de avonturen nu voorbij zijn, tot ze gegil horen.

Het concept van een omkeerboek is goed uitgewerkt. De avonturen van de prins en prinses lijken op elkaar, maar zijn net even anders. Zo is de prinses een draak te slim af en meet de prins zijn krachten met een trol. Beide jonge helden moeten tijdens de tocht hun angsten overwinnen, bijvoorbeeld voor het donker en beiden komen ze iemand tegen die ze voor de keuze stelt een zwaardgevecht aan te gaan of een raadsel op te lossen.
Grote stukken tekst lijken hetzelfde in beide verhalen, maar schijn bedriegt. Er zitten kleine verschillen in en dat houdt het voorlezen leuk. Ook maken prins en prinses niet altijd dezelfde keuzes, het zijn immers verschillende kinderen en ze hebben hun eigen manier om problemen op te lossen.
De kleurrijke tekeningen van Lisa van Winsen zijn een mooie aanvulling op het verhaal, ze maken het verhaal extra spannend zonder echt eng te worden.

Ik kom je redden! is een leuk origineel kijk- en voorleesboek waaruit nog maar eens blijkt dat zowel prinsen als prinsessen moedige helden kunnen zijn.

Ik kom je redden!
Marloes Kemming met illustraties van Lisa van Winsen
Moon, 2020