Starfell De zoektocht naar afgelopen dinsdag - Dominique Valente


Willow is de jongste dochter uit een gezin waarin iedereen een magische gave heeft. Die van haar is weinig spectaculair. Willow kan verloren dingen terugvinden, zoals sleutels, sokken of een houten gebit. Willow is jaloers op haar zusters die meer opzienbarender gaven hebben.
Alles verandert als de machtigste heks van Starfell Moreg Vaine zich bij haar meldt. Er is iets heel bijzonders weg: afgelopen dinsdag. Niemand kan zich iets herinneren van die dag en dat kan rampzalige gevolgen hebben. Omdat er oude magie werkzaam is moet er zorgvuldig gehandeld worden. Willow en Moreg hebben hulp nodig van een verledenziener en daarvoor moeten ze op reis. Ze vertrekken direct. Willow besluit ook het monster dat onder haar bed woont mee te nemen in haar tas. Het is een humeurige kobold die erg op een kat lijkt.   

Dominique Valente schept in haar boek de geloofwaardige wereld Starfell waar diverse magische wezens hun leefgebied hebben. Toch is magie niet onomstreden in dit gebied. Eeuwen geleden heeft er een grote oorlog plaats gevonden tussen de Broeders van Wol en de heksen. De Broeders van Wol vinden magie onnatuurlijk en willen het liefst alle magie voorgoed uit Starfell verbannen. Dat leek na de oorlog gelukt, maar de magie is toch teruggekeerd. Wel minder krachtig dan voorheen.
De Broeders van Wol hebben nog altijd macht in Starfell, zij nemen gebieden in waar ze vervolgens magie verbieden. Heksen worden dan gedwongen te verhuizen. De strijd tussen de Broeders van Wol en de heksen speelt een belangrijke rol in het verhaal, al staat dit niet altijd op de voorgrond. Tijdens de reis wordt Moreg gearresteerd en staat Willow er aanvankelijk alleen voor de zoektocht naar afgelopen dinsdag te volbrengen. Gelukkig vindt ze vrienden, waaronder een wolkendraak en de dochter van de trollenkoningin.
Starfell is een avontuurlijk verhaal met tal van verrassende plotwendingen en met een goed evenwicht tussen spanning en humor. Willow en haar kobold Oswin zijn de personages die het verhaal dragen. Willow is een vriendelijk meisje dat zich niet gezien voelt, omdat haar gave om verloren dingen terug te vinden weinig aanzien heeft. Ze heeft echter een groot hart en ze blijkt behoorlijk slim en dapper.
Het verhaal heeft ook een diepere laag. Zo wordt duidelijk hoe belangrijk een willekeurige dag kan zijn. Omdat niemand herinneringen heeft aan de verloren dinsdag weet de draak niet waarom zijn vrouw is weggegaan, weten de trollen niet hoe een belangrijk gevecht is afgelopen en ook Willow is een belangrijke herinnering kwijt. Alleen Moreg lijkt meer te weten dan anderen.
Het boek is aantrekkelijk uitgegeven met veel zwart-wit illustraties die Starfell en de personages tot leven wekken.
De zoektocht naar gelopen dinsdag is het eerste deel uit de serie Starfell. Het tweede deel wordt in het najaar verwacht.

De zoektocht naar afgelopen dinsdag is het veelbelovende eerste deel van een serie waarin magie een grote rol speelt. Dominique Valente zet een boeiende wereld neer gevuld met vele memorabele personages. Het is een fantasierijk, spannend en goed geschreven verhaal waarin ook plaats is voor ernst en humor. Echt een serie voor liefhebbers van magische verhalen.

Starfell De zoektocht naar afgelopen dinsdag
Dominique Valente, vertaald door Sandra C. Hessels met illustraties van Sarah Warburton
Veltman, 2020