9 tot 12 jaar
Avonturen van de dappere ridster - Janneke Schotveld
De ridster heeft het druk, zo gaat ze achter een ontsnapte leeuw aan, vangt ze een groepje dieven en bevrijdt een knappe prins uit een toren. De dappere ridster is het type ruwe bolster blanke pit. Ze trekt ten strijde op haar fiets en lost problemen bij voorkeur op met een goed gesprek, maar als het moet dan trekt ze haar zwaard. Ze gaat het liefst aan het werk na een stevige bak koffie, ze vloekt beschaafd (‘krijg nou roest’) en af en toe tuft ze op de grond. En ze kan met dieren praten, wat erg handig is.
Janneke Schotveld is inmiddels een gevestigde naam in de jeugdliteratuur, vooral haar serie Superjuffie kan op veel fans rekenen. In 2018 voegde ze een nieuw genre aan haar oeuvre toe: sprookjes. En dan geen navertelde traditionele sprookjes, maar sprookjes met een moderne twist. Sprookjes waarin ridsters prinsen redden, prinsessen met elkaar trouwen en een held ook in een rolstoel kan zitten. De lezer leerde de ridster al kennen in deze boeken. In het eerste sprookjesboek, De kikkerbilletjes van de koning staat al het verhaal over de ontmoeting van de dappere ridster met prins Max. Deze ontmoeting wordt in dit boek opnieuw beschreven, maar dan vanuit het gezichtspunt van de ridster. Ook in het tweede sprookjesboek (Het kattenmannetje) staat een verhaal over de ridster.
Wat de boeken van Schotveld aantrekkelijk maakt, en zeker ook dit boek, is haar sprankelende speelse stijl. Schotveld schrijft beeldend en met humor. Haar verhalen hebben over het algemeen geen ingewikkeld plot en dat is ook niet nodig. Het vertelplezier spat eraf en vooral Schotvelds levendige dialogen, waar vaak een grapje in verwerkt zit, zijn een feest om (voor te) lezen.
Schotveld mag graag een kritische speldenprik uitdelen waarin ze maatschappelijke issues aan de kaak stelt. Bijvoorbeeld in een dialoog tussen een ‘goedgesnavelde’ meeuw en de ridster waarin de ridster de meeuw verwijt dat hij voedsel steelt omdat hij te lui is om het zelf uit de zee te vangen, waarop de meeuw antwoordt dat de mensen de zee leeg vissen en dat dat ook pikken is.
In andere verhalen neemt Schotveld duidelijk stelling, bijvoorbeeld dat je niet moeilijk moet doen als twee mannen verliefd op elkaar worden en ze laat de pragmatische ridster daadkrachtig (en verrassend) optreden tegen mogelijke roddels.
Het is fijn dat Schotveld van de dappere ridster geen karikatuur maakt. Ze is een sterke eigenzinnige vrouw, die niet van poespas houdt. De ridster heeft een groot hart en oog voor klein en groot leed. Zo helpt ze een meisje dat gepest wordt en een meisje dat bang is voor de tandarts en ze ziet ook wanneer iemand echt groot verdriet heeft en maakt dan tijd om te troosten.
In de eerder genoemde het sprookjesboeken tekende Milja Praagman de ridster voor het eerst. Deze illustraties waren het uitgangspunt voor dit boek. Wel kreeg de ridster een metamorfose. Ze heeft nu een ander harnas waarmee ze vaak wordt afgebeeld, al zien we haar ook een keer in bikini. De ridster zit veel op haar fiets en Praagman weet dat overtuigend te tekenen. Ook als de ridster een standbeeld als passagier heeft of een heel aantrekkelijke prins.
De illustraties van Praagman zijn zoals altijd sterk waar het perspectief en vlakverdeling betreft en ook valt haar creatieve afwisseling van gedetailleerd tekenen en het gebruik van stevige lijnen en grote vlakken op. Ook Praagman heeft een levendige speelse stijl die in combinatie met de mooie vormgeving goed tot zijn recht komt.
Avonturen van de dappere ridster is in alle opzichten een geslaagd boek. Schotveld schrijft licht en vrolijk en is een echte verhalenverteller. Verwen jezelf met dit boek als je graag voorleest!