De medeplichtige - John Grisham


De Amerikaanse thrillerschrijver John Grisham (1955) is in zijn genre een grootheid. Hij debuteerde in 1988 en schreef sindsdien tientallen succesvolle boeken waarvan een aantal ook verfilmd zijn. Bekend werk van hem is The firm (1991) en The Pelican brief (1992)
In 2010 startte Grisham met een serie voor jongeren onder de titel Kid Lawyer met de dertienjarige Theo Boone als hoofdpersoon. De serie wordt ook in Nederland uitgegeven, De medeplichtige is het zevende deel in de serie.
Grisham staat bekend als een schrijver die in zijn boeken misstanden aan de kaak stelt en dan vooral misstanden binnen het Amerikaanse rechtssysteem. Hij studeerde zelf rechten en werkten tien jaar als jurist tot hij werd gekozen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ook in zijn jeugdthrillers draait het om het rechtzetten van onrecht.

Theo is geschokt als hij hoort dat zijn klasgenoot en vriend Woody met zijn broer Tony gearresteerd zijn. Het schoolhoofd stuurt hem erop uit om te onderzoeken wat er is gebeurd. Theo, zoon van twee advocaten, kent namelijk iedereen die in en rond de rechtbank werkt en zo kan hij makkelijk aan informatie komen. Woody en zijn broer worden beschuldigd van medeplichtigheid aan een gewapende overval. Zij zaten in de auto van de dader die een winkel heeft overvallen met een nepwapen.
Theo zet alles op alles om Woody en Tony zo snel mogelijk uit de cel te krijgen. Maar de borg is hoog en Woody’s ouders hebben weinig geld.

Zoals het een echte Grisham betaamt laat het verhaal zien hoe het Amerikaanse rechtssysteem werkt en vooral dat je slecht af bent als je weinig geld hebt. Het is interessant om te lezen hoe het borgsysteem werkt en hoe daar misbruik van gemaakt wordt. Ook laat Grisham zien waar de zwakke punten van de pro deo advocatuur zitten. Niet alleen zijn de pro Deoadvocaten onderbetaald en overbelast, maar ze zijn ook gevoelig voor chantage, bijvoorbeeld als ze een betere baan in het vooruitzicht wordt gesteld.
Het is Grisham wel toevertrouwd dit onrecht te verwerken in een spannend verhaal. Zo leeft de lezer mee met het lot van Woody en zijn broer en hoopt met hen dat Theo een en ander ten goede kan keren. Grisham is echter geen groot jeugdboekenschrijver. Theo Boone is een ongeloofwaardige puber. Hij is veel te braaf en dat geldt al snel ook voor Woody en Tony die van jongens die dreigen te ontsporen na hun ervaringen in de cel modeljongeren worden. Soms lijkt Theo even een jongen van vlees en bloed, maar al snel voegt hij zich weer in de verwachtingen van zijn omgeving. Het is dan ook geen interessant karakter om je als lezer mee te verbinden. De schrijver verwerkt in zijn verhaal ook menig opvoedkundig advies en op den duur gaat dat irriteren.
Grisham schrijft uitgesponnen en legt veel uit. Zo wordt bladzijden lang een zaak voor het dierengerecht beschreven, waar slechts een detail de hoofdkwestie van het boek raakt.
Grisham laat de lezer weinig ruimte om zelf dingen in te vullen.
Ook op het gebied van geloofwaardigheid wordt veel van de lezer gevraagd. Niet wat betreft de misstanden in het rechtssysteem, maar wel de rol die Theo krijgt toebedeeld. Het schoolhoofd, zijn ouders en medewerkers van de rechtbank geven de dertienjarige opvallend veel vertrouwen.

De medeplichtige is een thriller voor lezers die nieuwsgierig zijn naar de werking van het Amerikaanse rechtssysteem. Het is geen boek voor liefhebbers van sterke karakters en een verrassend plot.

De medeplichtige
John Grisham, vertaald door Guus van der Made
Bruna, 2020