Doe die deur dicht - Koen Van Biesen


Illustrator, kinderboekenschrijver en componist Koen Van Biesen heeft weer een uniek boek gemaakt. In eerder werk zoals Mama Lucinda (2008) en Buurman leest een boek (2012) zagen we al hoe hij een prentenboek met een luister-cd combineerde en dat doet hij ook in Doe die deur dicht. Deze keer speelt het verhaal zich af in Brasserie Bulldog.

Twee honden zitten in de brasserie, een grote en een kleine. De grote hond leest de krant (Het Algemeen Wafblad) en de kleine is aan het werk op een laptop. In de krant staat dat er wind op komst is. Die wind komt plots woesj! door de openstaande deur naar binnen en blaast alles omver. Daarna komt er regen, drip drip drip, door de nog altijd openstaande deur en ook dat laat zijn sporen na. En omdat niemand de deur sluit komt er nog veel meer de brasserie in waaronder onweer, een bladblazerhond en een horde dierentuindieren.
Wie heeft die deur toch open laten staan? En wie zal hem dichtdoen?

Het eenvoudige uitgangspunt van dit repeteerverhaal is met humor uitgewerkt.
De tekst is simpel en bestaat vooral uit de herhalende vraag wie de deur open heeft laten staan en de geluiden die het verhaal larderen, zoals het bip bip bip van de laptop, het vwoe van de bladblazer of de conversatie van de binnenvallende honden. Op de bijgevoegde cd worden deze geluiden en de tekst gecombineerd met swingende muziek, een feest om te beluisteren.

De illustraties nodigen uit om zorgvuldig te bekijken. Het is grappig om te zien hoe wind, regen en bladblazer te keer gaan in de brasserie en vooral hoe ze inwerken op de twee honden waar het verhaal mee begint. Naast opwaaiende hondenlippen en voorwerpen die landen op onze hoofdpersonen is het ook interessant om naar hun gezichtsuitdrukkingen te kijken die de stille strijd weergeeft over de vraag wie de deur open heeft laten staan en wie de deur dicht gaat doen.
De omgeving waarin de honden zitten wordt summier weergegeven. Er is een plafondventilator, een boekenplankje met wat voorwerpen en een briefje aan de muur. Er hangt ook een schilderij waarvan de lezer alleen de zijkant ziet. Deze voorwerpen blijven natuurlijk niet allemaal op hun plaats en het is leuk om te volgen wat er mee gebeurt. Het schilderij doorstaat echter alle ellende en blijft op zijn plaats. Het schijnt een bijzonder mooi schilderij te zijn, afgaande op het commentaar van bezoekers die er een blik op werpen.
Van Biesen gebruikt de letters om het verhaal kracht bij te zetten. Zo vliegen zij bij de sterke wind uit hun rechte lijn, zijn ze groot en dik als de emotie daarom vraag of ze dwarrelen rond als ze een bescheiden geluid weergeven.

Uiteindelijk wordt duidelijk wie de deur van de brasserie open heeft laten staan en kan de schuldige de deur sluiten. Wie door de gesloten deur naar binnen kijkt kan dan eindelijk zien wat er op het zo bewonderde schilderij staat.

Doe die deur dicht is een heerlijke luister-kijk- en leesbeleving. Pure pret.

Doe die deur dicht
Koen Van Biesen
De Eenhoorn, 2020