Vis in een boom - Lynda Mullaly Hunt'Ik mag meester Daniel graag maar hij heeft iets met lezen. Praat altijd maar over boeken en hoe geweldig ze zijn. Ik persoonlijk heb nog liever de griep'.

Ally zit in groep acht op een Amerikaanse school en ze kan niet lezen. Dat houdt ze het liefst verborgen en dat lukt haar aardig. Het helpt dat ze veel verschillende leerkrachten heeft gehad omdat ze in zeven jaar zeven keer is verhuisd. Ally is goed in wiskunde en tekenen, maar lezen en schrijven is een groot probleem.
Ally houdt haar leesproblemen ook geheim voor haar leraren en ze accepteert de opmerkingen dat ze harder en serieuzer moet werken. Soms loopt het uit de hand en krijgt ze straf, bijvoorbeeld die keer dat ze haar juf een condoleancekaart gaf bij een babyshower. Zij zag alleen de vrolijke gele bloemen op de kaart, anderen zagen een lelijke toekomstwens.
Er verandert veel als meester Daniel komt invallen. Waar de meeste leraren, volgens Ally, vooral perfecte en rustige leerlingen willen vindt meester Daniel het leuk dat iedere leerling anders is. Langzaam maar zeker wint hij Ally’s vertrouwen.

De titel van het boek verwijst naar een uitspraak van Albert Einstein die zelf ook moeite met lezen had: ‘Iedereen is goed in iets, op zijn eigen manier. Maar als je een vis in een boom laat klimmen en hem daarop beoordeelt, zal hij zijn hele leven blijven denken dat hij dom is.’
Dyslexie is een belangrijk thema in het boek. De lezer leeft mee met het onvermogen van Ally om de wereld van de woorden en letters binnen te dringen. De leraren komen er in dit boek niet best af, het is bijna niet voor te stellen dat zoveel leraren deze ernstige vorm van dyslexie niet hebben onderkend.
Het boek gaat echter over meer dan dyslexie, andere thema’s die de schrijfster aan de orde stelt zijn vriendschap, familiebanden, pesten en sociaaleconomische omstandigheden. In het verhaal leren we acht klasgenoten van Ally beter kennen. Ook op hen heeft de nieuwe meester een goede invloed, hij laat niet alleen Ally opbloeien. Meester Daniel is een leerkracht die goed naar zijn leerlingen kijkt en haalbare eisen aan hen stelt.

Vis in een boom is een positief boek dat niet alleen laat zien wat dyslexie inhoudt, maar ook laat zien hoe belangrijk vriendschap is en hoeveel invloed een bevlogen leerkracht kan hebben op de ontwikkeling van zijn leerlingen.

Vis in een boom
Lynda Mullaly Hunt, vertaald door Lenny van Grootel
Holland, 2020