Een ijsje - Sylvia van Ommen


Er is slechts een ijsje en wie mag het hebben? Deze eenvoudige vraag neemt illustratrice Sylvia van Ommen als uitgangspunt voor haar prentenboek Een ijsje. Op de kaft zien we het smakelijke ijsje in een uitsnede, omringd door dierenpoten die ernaar reiken. Aan wie die poten behoren en welke argumenten ze hebben om het ijsje te claimen zien en lezen we in het boek.
Hond vindt dat hij recht heeft op het ijsje omdat hij bijna de hele dag braaf is geweest, Kikker eist het ijsje op omdat hij oververhit is en de mieren brengen in dat zij het ijsje met z’n allen zullen delen. Er zijn ook dieren die voor het ijsje bedanken, zoals Bever omdat hij een supergevoelig gebit heeft en twee maki’s geven het ijsje het liefst aan elkaar. De meeste dieren hebben maar een paar zinnen nodig om uit te leggen dat het ijsje toch echt voor hen is, alleen Schildpad heeft veel woorden nodig, zoveel dat ze maar net op de pagina’s passen.
De dieren zijn prachtig getekend en ze vullen de tekst aan. Als we bijvoorbeeld Spin met al haar ogen zien snappen we haar claim wel dat zij het ijsje het eerst zag en ook zien we direct waarom Papegaai zijn lievelingskleuren in het ijsje herkent. Regelmatig benadrukt Van Ommen de uitspraken van de dieren, zo zien we het knappe kunstje dat Aap kan, begrijpen we dat een varkensbad iets anders is dan onder de douche gaan en moet Geit in de gaten gehouden worden want die is al begonnen met het opeten van het boek. Heerlijk zijn ook de gelaatsuitdrukkingen. We geloven direct dat Ezel heel lang zijn adem in kan houden om zijn zin te krijgen, dat Leeuw op grond van zijn koninklijke status (en zijn grote klauwen) er gewoon van uitgaat dat hij het ijsje zal krijgen en ook zien we dat Vos waarschijnlijk een leugen vertelt.
Al dat gesteggel over dat ene ijsje neemt zijn tijd en uiteindelijk ziet het ernaar uit dat niemand een ijsje zal krijgen. Gelukkig heeft Pinguïn de oplossing en natuurlijk krijgen uiteindelijk alle dieren een ijsje. Hoewel? Er is een dier dat niet zo goed heeft opgelet. Hij vraagt zich af wat de vraag was en dat is er een goede reden om het boek nogmaals (voor) te lezen.

Een ijsje is een veelzijdig voorlees-en kijkboek waarin een eenvoudig uitgangspunt knap wordt uitgewerkt. Een vrolijk zomer prentenboek.

Een ijsje
Sylvia van Ommen
Gottmer, 2020