Jippie! En de onderwaterpiraten - Sanne Rooseboom


Sanne Rooseboom heeft met haar series Het Ministerie van Oplossingen (waar onlangs de filmrechten van verkocht weren) en Jippie! de weg naar het lezershart gevonden. In de serie Jippie! volgen we de avonturen van prinses Super uit het land Jippie. Jippie! En de onderwaterpiraten is het derde deel en goed los van de eerdere delen te lezen. 
Jippie is een land waar alle mensen altijd vrolijk zijn en positief. Super, prinses en troonopvolger, is echter een uitzondering. Het eeuwige optimisme van haar landgenoten wordt haar regelmatig te veel. Haar beste vriend Max komt uit het buurland Grom. Grom is het tegenovergestelde van Jippie, daar is alles grauw en nemen de bewoners het leven zwaar op. In dit verhaal gaat Max op zoek naar zijn vader Felix, een begaafd gitarist en liedjesschrijver. Het brengt Super en Max naar het eiland van de onderwaterpiraten, een opschepperig volkje dat graag met haaien worstelt. 

De gein van het verhaal zit voor een groot deel in het uitvergroten van de karaktereigenschappen van de mensen die Super en Max ontmoeten. Super kan er maar niet over uit dat haar landgenoten altijd maar vrolijk zijn en dat alles er altijd fleurig uitziet. Zo zijn in Jippie de huizen in vrolijke kleuren geschilderd, dragen de geiten iedere dag een grote roze strik en wonen de mensen in steden met namen als Joepie of Vrolijkheid aan Zee. Als de reizigers door Grom trekken pakt Rooseboom uit in het beschrijven van de daar heersende zwartgalligheid. Op weg naar de haven van Drein zien ze grijze, zwarte en bruine huizen met dichte gordijnen en in de voortuinen staan bordjes met GA WEG. Ook de onderwaterpiraten laten vooral een kant van hun karakter zien: ze scheppen de hele dag op. De beschrijvingen van het uitbundige Jippie, het grauwe Grom en het betere opscheppen van de onderwaterpiraten zijn vaak geestig. De nuchtere Jippie en haar vriend Max zorgen voor het tegenwicht en zo slaat het verhaal niet door in uitsluitend grappen en grollen. Het verhaal beschrijft een spannende zoektocht en er is ook ruimte voor emoties, want het is tenslotte niet niks om na elf jaar op zoek te gaan naar je vader. 

Jippie! En de onderwaterpiraten is een vrolijk boek over een serieuze zoektocht. Het verhaal is met een vlotte pen geschreven en uitbundig ge├»llustreerd door Annet Schaap. 

Jippie! En de onderwaterpiraten 
Sanne Rooseboom met illustraties van Annet Schaap 
Van Holkema & Warendorf, 2020