Maantje - Sjoerd Kuyper

 

Amani, kortweg Maantje, heeft een vader die heel bang voor dieren is. Zijzelf en haar moeder zijn dat niet, zij vinden muizen lief, zijn dol op padden en kikkers en spinnen pakken ze met hun blote handen. Maantjes vader is dan ook behoorlijk van slag als hij een baby- eekhoorn zonder ouders in de tuin vindt. Wat moet er met het diertje gebeuren? Aanvankelijk houden ze de eekhoorn warm en Maantjes moeder vertelt een sprookje, al is Maantje niet te spreken over de keuze voor een treurig verhaal. Er wordt gezocht naar een betere opvang en die wordt gevonden bij dierenopvang Egel & Zo. Daar krijgt de eekhoorn een naam, Dori, en goede zorg. Maar is dat wel genoeg? Maantje denkt van niet, om beter te worden heeft Dori verhalen nodig en daar kan zij voor zorgen. 

Maantje is echt een Sjoerd Kuyperboek waarin hij opnieuw laat zien dat hij een groot en veelzijdig schrijver is die voor alle leeftijden de juiste toon weet te vinden. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Maantje en dat kleurt het verhaal. Zo is heel duidelijk dat Maantje veel van haar ouders houdt, maar ze vindt ze soms ook raar of onbetrouwbaar. Neem haar vader bijvoorbeeld, hij doet net of de kleine eekhoorn een levensgevaarlijk monster is en dat is dan dezelfde man die een toespraak voor achthonderd mensen durft te houden. Dat durft Maantje dan weer niet. Of neem haar moeder die beloofde de hele nacht bij de eekhoorn in de tuin te blijven en dan vindt Maantje haar (zonder eekhoorn) gewoon in bed.
Ook Maantje zelf komt goed uit de verf. Ze is een meisje dat lekker in haar vel zit en Kuyper weet dat in weinig woorden duidelijk te maken. Kuyper is sowieso een meester in het zorgvuldig kiezen van zijn woorden en de lezer te verwennen met mooie veelzeggende zinnen en prachtige beeldspraak. Zo heeft Dori een staart zo groot als de snor van een reus en doet de kleine eekhoorn Maantjes hart veranderen in een bloem.
Maantje vindt het moeilijk om de zorg voor Dori uit handen te geven, maar gelukkig zijn de mensen bij de dierenopvang echte schatten die haar goed op de hoogte houden en ook bereid zijn de prachtige verhalen die Maantje schrijft aan het diertje voor te lezen.
De sfeer van het boek is warm. Aan alles is te merken dat Maantje en haar ouders veel van elkaar houden. In dit gezin mag iedereen zichzelf zijn en is er ook plaats voor een gewaagd grapje of een boze bui.

Het boek is beeldschoon geïllustreerd door Alice Hoogstad. Haar kleurrijke beweeglijke stijl past goed bij de sfeer van Kuypers tekst. Treffend tekent ze mens en dier, waarbij ze goed stemmingen weet weer te geven. Extra leuk zijn de illustraties waarop de fantasierijke verhalen van Maantje verbeeld worden waarin Dori natuurlijk de hoofdrol heeft.

Maantje is een pareltje, een beeldschoon boekje met een innemend verhaal en warme vrolijke illustraties.

Maantje
Sjoerd Kuyper met illustraties van Alice Hoogstad

Hoogland & Van Klaveren, 2020