4 tot 6 jaar
Bram en het droomengeltje - (Lucinda Riley) en Harry Whittaker
Schrijfster Lucinda Riley is een bestsellerauteur van de bovenste plank. Haar dikke boeken met familieverhalen vliegen de winkels uit en dan vooral haar immens populaire serie De zeven zussen.
Waarom dan ook een kinderboeken schrijven? Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, haar naam staat waarschijnlijk alleen ter promotie op het boek. Het is haar zoon Harry Whittaker die het boek schreef. Moeder en zoon zijn daar open over op een video die ze deelden op Facebook. Het ideetje kwam voort uit een gesprek, moeder gaf aan niet zo goed te zijn in het schrijven van korte verhalen en daarom besloot de zoon een poging te wagen. Vijf dagen laten stuurde hij zijn tekst naar haar op en zij was enorm enthousiast. Of Lucinda Riley ook iets aan de tekst heeft bijgedragen wordt niet duidelijk. Nu ligt er dan het eerste deel van een serie verhalen voor kinderen waarin beschermengeltjes een hoofdrol spelen.
Op de eerste bladzijde van Bram en het droomengeltje wordt uitgelegd wat beschermengeltjes zijn. Je kunt ze om hulp vragen als je ergens bang voor bent, ‘als je buik en billen aanvoelen alsof ze van drilpudding zijn.’ Engelen helpen graag en voor hen is niets onmogelijk, ‘onmogelijk is gewoon een woord dat mensen gebruiken als ze iets niet helemaal snappen’.
Voor we naar het verhaal over Bram gaan nemen we eerst een kijkje hogerop en zien hoe beschermengeltje Lot de dag doorbrengt in de hemel. Dan kan het verhaal beginnen.
Bram verhuist naar een nieuw huis buiten de stad. Hij krijgt een grote nieuwe kamer waar hij heel blij mee is. Tot hij ‘s nachts een eng geluid hoort en enorme griezelige, gloeiende oranje ogen door zijn raam naar binnen ziet kijken. En de volgende nacht gebeurt dat opnieuw. Bram is bang en vraagt zachtjes om hulp. Engeltje Lot hoort hem ( ‘ook al vragen we hier op aarde nog zo zacht, in de hemel is het heel goed te horen’) en schiet te hulp.
Het verhaal wordt met erg veel woorden verteld en in combinatie met de illustraties doet het wat oubollig aan. Dat heeft overigens ook zijn charme. De illustraties van Marie Voigt zijn zacht van kleur en hebben een dromerige sfeer. Het geheel doet sterk denken aan de Gouden Boekjes uit de jaren vijftig.
Ik denk dat een onbekende schrijver veel moeite zou hebben dit boek in de winkels te krijgen, maar het helpt natuurlijk als je de zoon van bent en de naam van je beroemde moeder boven die van jezelf kunt zetten. Inmiddels draait de publiciteitsmachine volop. Het boek wordt stapsgewijs uitgebracht, eerst in enkele Europese landen (Nederland is na Noorwegen het tweede land waar het boek te koop is) en pas eind 2021 zal het in een Engelstalige versie verschijnen. Het is de bedoeling dat het een serie wordt, er staan drie delen in planning.
Bram en het droomengeltje is een lief enigszins oubollig verhaal met bijpassende dromerige tekeningen. Een boek geschreven door de zoon van de succesvolle schrijfster Lucinda Riley.