Een touw in de lucht - Mattias De Leeuw


Het prentenboek Een touw in de lucht van Mattias De Leeuw vertelt een verhaal zonder woorden.
Als we het boek openen zien we een gedeelte van een groene heuvel met een hond die naar boven loopt. Hij loopt iets achterna: een touw in de lucht. We volgen het touw en de hond en weldra komen die in een groot avontuur terecht.
Een zwemster op de hoge duikplank pakt het uiteinde van het touw en daar gaat ze de lucht in. Superman (zou het de echte zijn?) pakt ook snel het touw en nu hangen er twee mensen aan. Het zijn niet de laatste, ook een kraanwerker, een aap en zelfs een boef worden door het touw door de lucht gevoerd.
Ondertussen wordt de chaos op de grond steeds groter. Verschillende personen en dieren volgen het touw, lopend of in een voertuig. Het touw vliegt over de stad en over de dierentuin en passeert zelfs een brand. Na veel avontuur komen alle mensen en dieren weer veilig op de grond. 
Waar dat touw nu vandaan kwam en waarom de hond die we als eerste zagen het blijft volgen zien we pas aan het einde van het verhaal.

Mattias De Leeuw werkt het eenvoudige uitgangspunt briljant uit. Er is heel veel te zien zowel in de lucht als op de grond en steeds is er die vraag waar dat touw in de lucht toch vandaan komt.
De Leeuw heeft een zwierige beweeglijke stijl en zijn kleurgebruik is creatief. Grote levendig weergegeven kleurvlakken tonen de omgeving, waarin met een beperkt aantal lijnen details worden weergegeven. Omdat De Leeuw in zijn tekeningen ook ruimte geeft aan grote stukken wit oogt het geheel overzichtelijk.
Dieren en mensen gaan, al dan niet vrijwillig, achter het touw aan en dat brengt veel teweeg. Het is knap hoe De Leeuw de emoties en intenties van zijn personages laat zien. Vaak worden deze uitgedrukt in lichaamstaal, een reikende hand of een triomfantelijk uitgestoken vuist. 
De grote lijn van het verhaal is makkelijk te volgen, maar in de details valt er nog veel te ontdekken. En natuurlijk kan de lezer ook zelf zijn fantasie aan het werk zetten en verhalen maken. Bijvoorbeeld over de ontsnapping van de boef, of het antwoord te geven op de vraag wat de badmeester en de zwemster aan elkaar bindt.

Een touw in de lucht is een knap getekend verhaal in een aansprekende stijl. Een heerlijk speels kijkavontuur.

Een touw in de lucht
Mattias de Leeuw

Lannoo, 2020