De Blauwen tegen de Rooien - Benjamin Leroy


Benjamin Leroy studeerde in 2003 af aan de kunstacademie en is sinds die tijd een succesvol illustrator die onder andere tekeningen maakte bij het werk van Jaap Robben en Ed Francks. Het prentenboek De Blauwen tegen de Rooien is geheel van zijn hand. Bij het maken van dit boek legde Leroy zich een bijzondere beperking op door ervoor te kiezen alle illustraties met een Bic-vierkleurenpen te maken. Alleen voor de summier weergegeven achtergronden legde hij de pen terzijde. Overigens zijn die achtergronden ook in het bescheiden kleurpalet van de vierkleurenpen: blauw, rood, groen en zwart.

In de Blauwe Burcht smeedt Blauwbaard een plan: ‘Morgenvroeg sluipen we naar de Rode Burcht. Daar hakken we Roodvonk en zijn trawanten in de pan!’ Ook in de Rode Burcht aan de overkant van de vallei klinkt oorlogstaal. De volgende morgen trekken beide legers met ‘klepperende harnassen’ de vallei in. Plotseling horen de Blauwen iets. Ze gaan er gelijk op af en vangen een kleine zwarte ridder. Vechten wil het riddertje niet, ‘vechten is voor botteriken’. De kleine zwarte ridder speelt een bosspel en stelt voor dat de Blauwen ook meedoen. Blauwbaard wil het wel een keer proberen en ook Roodvonk wordt nieuwsgierig naar het spel als hij op een kleine groene ridder stuit.

De Blauwen tegen de Rooien is een geslaagd prentenboek waar tekst en tekeningen mooi bij elkaar komen. Het stoere rollende en vaak grappige taalgebruik past goed bij de beelden van grote stoere ridders die overigens niet altijd zo stoer zijn.
De illustraties zijn echt geweldig, daar is zoveel op te zien. Het bos bijvoorbeeld, dat bestaat uit allemaal verschillende bomen die toch een eenheid vormen. Ook de pagina waar de Rode Ridders zich in vermommen in het groen is feest om in alle rust te bekijken, vooral om te zien hoe een volle rode baard weggewerkt wordt of hoe je met eenvoudige middelen toch een kekke outfit kunt maken. Het is leuk om een bepaalde ridder te volgen, want dan ontstaan er weer nieuwe verhalen buiten de tekst om. Ook lopen er verschillende dieren mee die van alles meemaken. En natuurlijk zien we , zoals in ieder boek dat Leroy illustreert, zijn konijn Frits ergens opduiken.

De Blauwen tegen de Rooien is een knap getekend en vermakelijk prentenboek. 

De Blauwen tegen de Rooien
Benjamin Leroy

Gottmer, 2020