Koningskind - Selma Noort


Voor haar boek Koningskind liet Selma Noort zich inspireren door het verhaal over koning Salomo en zijn oordeel in een zaak waarin twee vrouwen allebei beweren de moeder van een zuigeling te zijn. Het is echter geen boek over een koning en het leven aan het hof. Het verhaal gaat vooral over gewone mannen en vrouwen die leven onder het bewind van koning Salomon, ongeveer 3000 jaar geleden.
Het verhaal begint bij de vijftienjarige Lydia. Zij is een van de vrouwen die de koning ‘bezoekt’ tijdens zijn reizen. Lydia blijft zwanger achter. Om de schande voor haar familie te beperken loopt ze weg en vindt bescherming en onderdak bij een oudere man die met haar trouwt. De avond na de bruiloft bevalt ze van haar koningskind. Het is een meisje en ze noemt haar Zissel. Zissel wordt geboren met een onvolgroeide arm en ze kan niet praten. Daardoor wordt ze vaak voor dom aangezien, maar dat is ze zeker niet.
Op een dag naderen vreemdelingen het dorp, rijke mensen. Snel wordt het vee verstopt en ook jonge vrouwen en mannen verschuilen zich, bang om verkracht te worden of te worden meegenomen om in de steengroeve te werken. Zissel echter blijft bij haar moeder die aan het bevallen is. Ook in het gezelschap van de edelen is een vrouw aan het bevallen, maar haar kindje komt dood ter wereld. Zissels babybroertje neemt de plaats van het overleden kindje in en Zissel raakt hier tegen haar zin bij betrokken. Ze reist gedwongen mee met het gezelschap naar het hof van de koning, haar vader. Ondertussen broedt ze op een plan om haar broertje weer bij zijn echte moeder te krijgen.

Koningskind is een mooi geschreven verhaal dat vooral over vrouwen gaat. Sterke slimme vrouwen zoals Zissel en haar moeder en over vrouwen die konkelen en samenzweren, zoals de buurvrouw of de dames aan het hof. 
In het dorp waar Zissel woont heerst een grote angst voor de koning die immers kan doen waar hij zin in heeft. Noort schetst zo een breder beeld van koning Salomo dan de overlevering dat hij een grootse tempel bouwde en een wijs man was. Die tempel bouwde hij niet zelf en een slimme man is niet altijd hetzelfde als een deugdzaam man. Zo beschrijft Noort hoe de legendarische koning aan de macht is gekomen en hoe list en bedrog eerder regel dan uitzondering zijn aan zijn hof. De koning maakt veelvuldig misbruik van zijn macht, maar ook de andere kant komt aan de orde. Er wordt geen eenzijdig beeld van de koning gegeven. 
Het verhaal is mooi geschreven en leest fijn weg. Voor Noort dit boek schreef reisde ze naar het gebied waar het zich afspeelt en verwerkte haar ervaringen in de tekst. Zo weet ze het landschap en het dagelijks leven van die tijd levensecht te beschrijven. Noort schrijft heel beeldend en kan met een paar goed gekozen woorden veel zeggen. De schrijfster kiest ervoor geweld niet uitgebreid te beschrijven, ze laat vooral zien wat geweld met een mens kan doen. Ze laat echter ook de levenskracht van slachtoffers zien die ondanks wat hen overkomt toch levensvreugd behouden. 

Koningskind
Selma Noort

Leopold, 2020