Kwieke oma's in boeken van Manon Sikkel en Marte JongbloedDit jaar verscheen het derde deel in de serie Geheim agent oma van kinderboekenambassadeur Manon Sikkel. Geheim agent oma is de oma van Max en bepaald geen doorsnee dame. Ze draagt het liefst een strak tijgerpak, ze heeft een snelle eigenwijze auto, ze spreekt alle talen en weet hoe ze een pistool moet gebruiken. In Geheim agent opa blijken er ook opa’s te zijn die als geheim agent werken, opa Faisel bijvoorbeeld. Hij is naast geheim agent ook uitvinder en dat komt goed uit want zijn laatste uitvinding blijkt verrassend veel mogelijkheden te hebben. Opa en oma geheim agent worden naar het Groningse Siddeburen gestuurd waar levensgevaarlijke konijnen rondlopen. Ook Max wordt opgenomen in het team.
Dit boek kwam tot stand in nauwe samenwerking met Sikkels lezers die idee├źn voor het verhaal aanleverden. In combinatie met Sikkels uitbundige fantasie en vlotte schrijfstijl levert dat een fijn boek op. De lezer moet wel zijn hoofd erbij houden want er gebeurt veel en niet alles wordt altijd in chronologische volgorde verteld.Ook Marte Jongbloed schrijft een serie met een oma in de hoofdrol, Oma Wisse. Zij is de oma van Wies en samen zijn ze de hoofdpersonen in de serie Wies en oma Wisse. Dit najaar kwam het tweede deel uit: De beestenbaas.
Oma Wisse zorgt voor Wies als haar ouders op een supergeheime missie zijn als ‘helpers’. Als oma niet bij Wies is, dan is ze in Huize Grijsoord waar ze een kamer heeft. Op een dag neemt oma haar kleindochter mee naar de dierentuin. Als Wies en oma de Zuid-Aziatische vleermuizen bekijken in het nachtverblijf verdwijnt oma ineens. En niet alleen Wies’ oma is spoorloos, er zijn meer oudere mensen zoek. Wies schakelt de bewoners van Huize Grijsoord in om te helpen zoeken en daarbij kunnen ze ook rekenen op de hulp van Wies’ ouders. Zij kunnen helaas niet zelf komen, maar sturen wel de ‘continentcrosser’ met spullen die handig zijn voor een grondig onderzoek. Ook Wies’ vrienden Zane en Jazz komen helpen. 
Jongbloed is net als Sikkel een schrijfster met een soepele pen die weet hoe ze een aantrekkelijk en spannend verhaal moet vertellen. Het wordt nooit echt eng, omdat er altijd wel iemand met humor in de buurt is om de heel spannende passages draaglijk te houden. Het is dan aan de lezer of ze mee willen gaan in het drama, bijvoorbeeld dat er iemand klem zit tussen een boom en de billen van een olifant, of dat ze moeten lachen om de absurde situatie waarin de ongelukkige terecht is gekomen. Jongbloed heeft ook oog voor emoties, al wordt dit niet zwaar aangezet. Wies maakt zich bijvoorbeeld grote zorgen over de plotselinge verdwijning van haar oma. Gelukkig staat ze er niet alleen voor, ze kan altijd rekenen op de hulp van haar vrienden. 
Zowel het boek van Manon Sikkel als die van Marte Jongebloed zien er aantrekkelijk uit. In het boek van Sikkel staan veel zwart-wit illustraties van Katrien Holland die met zichtbaar plezier de hoofdpersonages laat zien, waaronder de flamboyante oma geheim agent, de chique agent Duif en de verraderlijke konijnen.
De serie van Jongbloed wordt ge├»llustreerd door Iris Boter. Zij krijgt volop de ruimte, op bijna iedere bladzijde staat een tekening in kleur. Ook zij tekent vaak mensen en dat doet ze goed. Bijvoorbeeld oma Wisse met haar aparte kledingsmaak, de vergeetachtige ietwat verdwaasde mevrouw Rozeboom of Tuur Uilenbal, de geplaagde directeur van de dierentuin. 

Geheim agent opa
Derde deel in de serie Geheim agent oma
Manon Sikkel met illustraties van Katrien Holland
Luitingh-Sijthoff, 2020

De beestenbaas
Tweede deel in de serie Wies en oma Wisse
Marte Jongbloed met illustraties van Iris Boter
Luitingh-Sijthoff, 2020