Sinterklaasliedjes - Mark Janssen


Een boek met sinterklaasliedjes heeft al een lange traditie. Als je ze naast elkaar legt zie je dat ze zich aanpassen aan maatschappelijke veranderingen. Zo zien we al jaren geen aapachtige zwarte pieten meer die dreigend met een zak en roe afgebeeld zijn. De helpers van de sint, de zogenaamde pieten, worden al enkele jaren niet meer met zwarte gezichten, krulhaar, dikke rode lippen en met oorringen getekend. Ook het boek Sinterklaasliedjes van Mark Jansen is een boek van deze tijd, maar met oog voor traditie.

Hij begint frivool met een olifant op de titelpagina. Later in het boek wordt duidelijk waar die olifant vandaan komt. Het ‘verhaal’ begint waar dat gebruikelijk is, op zee. Bij het liedje Wie komt er alle jaren, daar weer uit Spanje varen zien we een stukje van de stoomboot, maar vooral een klein bootje dat eraan vast zit vol met kinderen die zowel baretten als mijters op hebben. Deze groep volgen we door het boek. We zien dat ze bijna wegwaaien als de wind door de bomen waait, we zien ze op de daken klimmen en in bomen en ze turen door de winkelruit van een boekwinkel.
Dit alles speelt zich af tegen een traditionele Hollandse achtergrond, grotendeels in Amsterdam. En natuurlijk is het winters weer. We zien onder andere knotwilgen en een molen, grachtenpanden, de ingang van Artis en het Rembrandthuis.
De groep kinderen onderneemt van alles en ze komen daarbij soms in de problemen. Er valt er eentje in de gracht bijvoorbeeld, een ander bungelt op grote hoogte en moet gered worden en er komt er een kind in een sneeuwbal terecht. De kleurige warme illustraties van Mark Janssen ademen in alles een karakteristieke sinterklaassfeer. Het is duidelijk koud, maar vanuit de huizen straalt warm licht. Uiteindelijk komt de groep kleine pieten en sinterklazen bij de echte Sint die voor een grote open haard op zijn helpers zit te wachten.
De tekst bij de vrolijke capriolen zijn de bekende sinterklaasliedjes, die hier en daar een kleine aanpassing hebben gekregen die beter past in deze tijd. Op Spotify kan de lezer alle liedjes uit het boek vinden.

Sinterklaasliedjes is een leuk kijk -en meezingboek dat zowel de nostalgische sfeer van het feest als de moderne invulling daarvan een plaats geeft. 

Sinterklaasliedjes
Mark Janssen

Lemniscaat, 2020