Straks als het donker is - Simone Arts


Simone Arts heeft goede herinneringen aan de sinterklaasverhalen die meneer Gerard in groep acht voorlas. Met die herinnering in gedachte schreef ze vijf (voorlees)verhalen voor kinderen in de hoogste klassen van het basisonderwijs die niet meer in Sinterklaas geloven, maar wel willen genieten van de sfeer die rond het feest hangt. Het zijn eigentijdse losstaande verhalen met kinderen in de hoofdrol die skateboarden, telefoons hebben en internet gebruiken. De thema’s die in de verhalen uitgewerkt worden zijn van alle tijden. Ze gaan over vriendschap, jezelf overwinnen en samenwerken. Zo voorkomen de vrienden Ties en Kerim dat de sinterklaasintocht verstoord wordt door baldadige jongeren, Gosia neemt het op voor Hind, het nieuwe meisje in haar klas, Mattias krijgt een briljant cadeau-idee voor zijn beste vriend, Sammie vecht tegen haar faalangst en de klas van Manisha en Melle krijgen heel wat met hun ouders te stellen.

Het idee om voor bovenbouwers in het basisonderwijs sinterklaasverhalen te schrijven is een gouden idee. Dit soort verhalen zijn er weinig en voorzien zeker in een behoefte. Het zijn ook leuke en goed geschreven verhalen, al worden soms minder belangrijke personages karikaturaal neergezet. Zo zijn de ouders van Ties echt altijd aan het werk en vraagt de telefoon onophoudelijk aandacht. Gelukkig zijn de hoofdpersonages wel mooi neergezet, het zijn jongens en meisjes van deze tijd met plannen, activiteiten, gedachten en onzekerheden die passen bij de leefwereld van kinderen in groep 5 en 6.

Straks als het donker is is een fijn (voorlees)boek voor bovenbouwers in het basisonderwijs die nog graag een sinterklaasverhaal horen (of lezen).

Straks als het donker is
Simone Arts met illustraties van Tante Beun

Menuet, 2020