Er was een een koe - Pim LammersTijgerlezen, uitgegeven door Querido, is een serie boeken voor beginnende lezers waarin niet het technisch lezen centraal staat, maar het leesplezier. Recent kwamen er weer een aantal nieuwe delen uit en niet van de minste schrijvers. Janneke Schotveld schreef bijvoorbeeld Rotkat, geïllustreerd door Milja Praagman. Een verhaal over een onverschrokken kat die maar voor een klein ieniemienie dingetje bang is. Jan Paul Schutten schreef een verhaal over professor Herbert Droog die onderzoekt hoe je grappig wordt als je niet leuk bent. Jeroen Funke maakte er de tekeningen bij. Maranke Rinck en Martijn van de Linden maakten twee boeken over Bob Popcorn. Deel 1 kreeg onlangs de Kinderboekenwinkelprijs. De verhalen over het brutale popcornmannetje met zijn eigen wil en zijn spectaculaire driftbuien weten de weg naar de lezers goed te vinden. Het derde deel komt eraan.

Een nieuwe aanwinst in de serie is het grappige boek met een serieuze ondertoon Er was eens een koe van Pim Lammers met illustraties van Marije Tolman. Het gaat over sprookjes, koeien en over de wens jezelf te kunnen herkennen in een verhaal.
Kleine koe Eefje wordt voor het slapen gaan voorgelezen uit het sprookjesboek. Zij wil graag dat mama een sprookje voorleest met een koe in de hoofdrol, ‘ik wil een sprookje over mezelf.’ Er staat echter geen enkel sprookje over een koe in het boek. Bestaan er eigenlijk wel sprookjes over koeien? Eefje gaat op onderzoek uit.
Het verhaal van Lammers sluit aan bij de discussie voor meer diversiteit in kinderboeken en het belang dat ieder kind verhalen kan lezen waarin het zichzelf kan herkennen. Lammers doet dat op speelse wijze, maar met een serieuze ondertoon. De gevoelens van Eefje, die zich bewegen tussen verdriet en hoop, krijgen een mooie plaats in het verhaal. Toch is het zeker geen boos of verdrietig boek, integendeel het verhaal is erg grappig en zit vol (taal)grapjes.  Eefje praat bijvoorbeeld met de kuikens op de boerderij en al snel blijkt dat zij niets te klagen hebben over de inhoud van hun sprookjesboek met verhalen over Sneeuwkipje, Doornkipje, Goudkipje of het griezelige De kip met de gouden eieren. Erg grappig is ook het gesprek tussen Eefje en Ezel. Samen proberen ze net als de ezel uit het sprookje goud te poepen, wat helaas mislukt.
Tolman brengt alles fraai en geestig in beeld. Haar tekeningen zijn grappig, mooi van kleur en ze laten ook goed de emoties die een rol spelen zien.

Er was eens een koe
Pim Lammers met illustraties van Marije Tolman

Tijgerlezen, Querido, 2020