'Dit is mijn tuin' - Vera de Backker & Rob Buiter


Op 29 januari begint de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling 2021. Het is dan de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gedurende een half uur bijhouden welke vogels zij zien in hun tuin of vanaf hun balkon. Het is een leuke activiteit om samen met kinderen te doen. Ter voorbereiding (of om nog na te genieten) is het prentenboek ‘Dit is mijn tuin’ een aanrader.

Robin Roodborst woont in een mooie tuin waar hij elke dag zijn liedje ‘Dit is mijn tuin’ zingt. Andere vogels trekken zich daar niet zoveel van aan en komen toch. Mike Merel komt een besje eten, Gonny Gaai verstopt een paar eikels, Pien Pimpelmees en Kaatje Koolmees ruziĆ«n om de dikste pinda van het pindasnoer en een troep huismussen komt herrie schoppen op de voederplank.
Als het voorjaar wordt klinkt er in en rond de tuin het gezang van Hein Heggenmus, Sjaak Zwartkop en Simon Spreeuw. En opnieuw bezoeken vogels Robins tuin, zoals Victor Vink en Gerrit Grote Bonte Specht. Die laatste is overigens een welkome bezoeker. 

Het eenvoudige verhaaltje praat de plaatjes aan elkaar, want daar gaat het eigenlijk om. Op mooie kleurige tekeningen zien we de verschillende vogels en ook het verloop van de jaargetijden. De vogels zijn duidelijk getekend en kinderen zullen de verschillende soorten zeker herkennen.
In het verhaal is al wat informatie over de vogels en hun leefwijze verwerkt, bijvoorbeeld wat ze eten. Daarnaast staat er op iedere bladzijde nog wat meer informatie over iedere vogel die Robins tuin bezoekt. Wie meer wil weten kan een QR-code scannen en komt dan op de website van de Vogelbescherming waar uitgebreide informatie over de betreffende vogel te vinden is en waar ook geluidsopname te horen zijn. Deze informatie is, in tegenstelling tot die in het boek, niet speciaal voor kinderen geschreven.

‘Dit is mijn tuin’ laat jonge kinderen via een eenvoudig verhaaltje en mooie duidelijke illustraties kennis maken met de meest voorkomende vogels in Nederland. 

‘Dit is mijn tuin’
Vera de Backker en Rob Buiter (tekst), met illustraties van Vera de Backker

KNNV, 2020