Het geheime leven van dieren - Liz Marvin

 


Er worden in Nederland veel mooie en grappige informatieve boeken over dieren uitgegeven. Er is echt voor elk wat wils. De komende dagen zal ik er een aantal bespreken.
Het geheime leven van dieren, uit het Engels vertaald door Jan Paul Schutten, beschrijft in korte stukjes wetenswaardigheden over uiteenlopende dieren. Bijvoorbeeld dat gordeldieren een ingebouwd zwemvest hebben, dat eekhoorns stiekeme slimmerds zijn en dat die ogenschijnlijke mislukte slurf van een tapir toch reuzehandig is. Alles wordt losjes en met een vleugje humor verteld en het is Jan Paul Schutten wel toevertrouwd de grappige ondertoon van de originele tekst ook in het Nederlands te vangen.
De gekleurde grappige illustraties van Greg McLeod spelen in op de tekst. Zo zien we het gordeldier lekker drijven met een cocktail in zijn hand, we zien hoe wombats hun burcht verdedigen door hun billen in de strijd te gooien en hoe ijsberen pret maken.
Met de overzichtelijke hoeveelheid tekst op een pagina die omringd is met veel wit is dit boekje ook geschikt voor kinderen die niet zo graag lezen. Het is alleen jammer dat er is gekozen voor een rommelig lettertype dat voor veel kinderen met dyslexie lastig te lezen zal zijn.

Het geheime leven van dieren
Liz Marvin, vertaald door Jan Paul Schutten met illustraties van Greg McLeod
Kluitman, 2021