Hier zijn Ari en Loek - Yvonne de Vries


Ari en haar moeder Jikke worden samen met Loek en zijn vader Guus een ‘samengezin’. Ze gaan met elkaar in een huis wonen en zo worden Ari en Loek een ‘beetje-broer’ en een ‘beetje-zus’. Ari stuitert onstuimig haar nieuwe omgeving binnen, want zo zit ze in elkaar. Loek is bedachtzamer. Als hij met zijn vader aankomt met het verhuisbusje wil hij aanvankelijk niet uitstappen. Dat komt, zegt hij, door zijn cavia Tijger die niet goed durft.
Natuurlijk moeten Ari en Loek en hun ouders wennen aan de nieuwe situatie. Wat zijn de nieuwe huisregels, wie mag slapen in het bovenste bed en wat wordt met elkaar gedeeld en wat niet?
 
Yvonne de Vries beschrijft de enerverende eerste maanden na de verhuizing met een vrolijke en kundige pen waarin te zien is dat de schrijfster zich laat inspireren door haar grote voorbeeld Guus Kuijer. Ook haar zinnen zijn kort, ze schrijft fijne levendige dialogen en ze werkt de karakters goed uit. Ari zou een dochter van Madelief kunnen zijn, ze heeft dezelfde vrijmoedigheid. Een eigenschap die door sommige volwassen voor brutaliteit wordt aangezien. Ari is echter niet onder de indruk van ‘grote mensen’, ze wil altijd serieus genomen worden. Dat levert een mooi verhaal op als een mevrouw in de supermarkt eist dat de kinderen voor haar opzij gaan. Ari pikt zo’n bevel niet en vraagt of het ook wat vriendelijker gevraagd kan worden. Dat kan niet en de mevrouw dreigt zelfs over Ari heen te rijden. Dan stijgt de veel schuchtere Loek boven zichzelf uit. Hij pikt het hondje van de mevrouw en eist dat ze sorry zegt.
Deze scene is een mooi voorbeeld hoe De Vries in haar korte verhalen de kinderen kleur geeft. De bedachtzame Loek zegt niet snel wat hem dwars zit en vaak heeft hij het gevoel niet tegen de goedgebekte Ari op te kunnen, wat overigens hun vriendschap niet in de weg staat. Een enkele keer komt echter het zogenaamde brulmannetje bij Loek op bezoek en dan kun je maar beter dekking zoeken. Ook Ari heeft haar moeilijke momenten, bijvoorbeeld als ze in het weekend naar haar vader moet en daar helemaal geen zin in heeft.
Het nieuwe gezin vindt zijn weg, al is het soms moeilijk. Als Guus en Jikke een keer ruzie maken kijken de kinderen ernaar als experts. Ze verwachten nu snel de scheiding, wat natuurlijk niet gebeurt. Er zijn meerdere verhalen over samen delen en daarin blijkt dat Loek, op zijn eigen manier, best voor zichzelf op kan komen. Er zijn echter ook dingen die Loek echt niet wil delen, zijn oma bijvoorbeeld.
In veel verhalen speelt het thema ‘samengezin’, maar het is geen probleemboek of handleiding. Hier zijn Ari en Loek is vooral een bundel met heerlijke voorleesverhalen die goed aansluiten bij de kleuterleeftijd. Het zijn ook verhalen waarin verschillende emoties een plaats krijgen. Verdriet bijvoorbeeld, als Loek over zijn moeder vertelt die nu ‘koningin van de wolken is’. Humor is er ook, want wie met kleuters op pad gaat kan immers van alles overkomen.
Een ding valt uit de toon in dit moderne boek dat zo mooi inspeelt op een veelvoorkomend maatschappelijk thema en ook oog heeft voor diversiteit en dat is dat de schrijfster de kinderen indiaantje laat spelen inclusief ‘echte indianentoon’, strepen op de wang en de hoofdstuktitel Ugh.

Het boek is mooi groot uitgegeven en kleurrijk geïllustreerd door Jeska Verstegen. Zij laat niet alleen scenes uit de verhalen zien, ze mag daar ook graag een grapje mee maken door de fantasierijke gedachten van de kinderen af te beelden. Zo zien we een zebrapad in de vorm van een zebra, een olifant die een kopje koffie krijgt en zien we hoe indrukwekkend hoog een stapel pannenkoeken hoort te zijn op ‘Mag-dag’. Ari’s rode kat Kanarie wandelt ook regelmatig voorbij, die om onduidelijke redenen zonder neus wordt afgebeeld.

Yvonne de Vries is nog niet klaar met Ari en Loek en hun ouders Guus en Jikke. Ze werkt aan een tweede deel.

Hier zijn Ari en Loek is een bundel met warme levensechte en goed geschreven verhalen voor kleuters. Kleuters die een ‘bijna-broer’ en een ‘bijna-zus’ zijn zullen er veel in herkennen.

Hier zijn Ari en Loek
Yvonne de Vries met illustraties van Jeska Verstegen
Hoogland en Van Klaveren, 2020