Gek, gaaf, geweldig! - Tim Flannery


De Australische Tim Flannery is een bevlogen en enthousiaste liefhebber van de natuur. Al jong ging hij op onderzoek uit naar de vreemdste wezens die op aarde leven en daarvoor hoefde hij niet ver van huis. Overal zijn immers interessante planten en dieren te vinden en ook alledaagse dieren kunnen heel opmerkelijke eigenschappen en gewoontes hebben.
De titel van het boek is Gek, gaaf, geweldig! en die kwalificaties zijn goed gekozen. Het boek staat bomvol gekke, gave en geweldige informatie over uiteenlopende dieren. Wat opvalt is de pakkende stijl waarin Flannery schrijft. Zijn enthousiasme voor de natuur spat echt van de pagina’s en is erg aanstekelijk.
De auteur neemt de lezer mee naar alle uithoeken van de wereld en bespreekt veel verschillende dieren. Naast wetenwaardigheden deelt Flannery ook zijn eigen ervaringen in zijn rubriek Flanneryfeitjes. Hij richt zich dan rechtstreeks tot de lezer en vertelt bijvoorbeeld hoe hij vier nieuwe soorten boomkangoeroes heeft ontdekt en die als ontdekker ook een naam mocht geven. Een van de nieuwe soorten kreeg de naam van zijn beste vriend.
Het boek is speels vormgegeven. Een gekleurde streep aan de rand van de pagina geeft aan waar we de besproken dieren kunnen vinden, bijvoorbeeld in het water, in de woestijn of in het bos. De tekst is verdeeld in blokken en alles wordt opgefleurd met tekeningen van Sam Caldwell die zowel informatief als humorvol zijn.

Gek, gaaf, geweldig! een heerlijk informatief boek. De bevlogenheid van de schrijver klinkt op een prettige manier door in de tekst. Echt een fijn boek om mee op avontuur te gaan.

Gek, gaaf, geweldig!
Tim Flannery, vertaald door Jesse Goossens met illustraties van Sam Caldwell
Lemniscaat, 2020