Het dikke boek van ons bijzondere heelal - Will Gater


Na Het dikke boek van onze bijzondere dieren en Het dikke boek van onze bijzondere natuur is er nu Het dikke boek van ons bijzondere heelal. Het is, net als zijn voorgangers, een schitterend uitgegeven boek: groot, stevig, goud op snee, een leeslint en vol prachtige foto’s. Will Gater (astronoom en journalist) neemt de lezer mee op een fascinerende reis die dicht bij huis begint, namelijk met de uitnodiging eens omhoog te kijken als het ’s avonds donker wordt. Dit doet de mens al eeuwen en dat heeft stapje voor stapje de kennis over het heelal vergroot.
Gater bespreekt eerst een aantal fenomenen die we met een beetje geluk allemaal een keer kunnen zien, zoals een komeet die langs komt of het poollicht. Vervolgens neemt hij de lezer mee naar de maan. Aan de hand van prachtige foto’s lezen we over maanzee├źn, de grote maankrater Tycho en over de eerste mensen die op de maan wandelden. De volgende stap is de zon en van daar gaat de reis verder naar de aardse planeten. Iedere planeet is anders en het is verbazingwekkend hoeveel de wetenschap daar over weet (en hoeveel nog niet). En nog verbazingwekkender is het dat deze planeten allemaal zijn gefotografeerd. Prachtige foto’s zijn het.
Na het bespreken van ons zonnestelsel gaat de reis naar de Kuipergordel, de Oortwolk, Nevels en andere sterrenstelsels en bespreekt Gater onder andere sterrenhopen, zwarte gaten, supernova’s en exoplaneten. De uitleg van Gater is goed te volgen en niet zo lang. Waar nodig wordt de tekst ondersteund met een verhelderende illustratie. Om het geheel nog fraaier te maken zijn de bladzijden versierd met decoraties aan de randen die inspelen op de tekst.
Het boek sluit af met twee sterrenkaarten en een overzicht van belangrijke ontdekkingen over het heelal. Daarbij valt op dat er opvallend veel aandacht is voor de ontdekkingen van vrouwelijke astronomen. Tot slot is er een verklarende woordenlijst, een inhoudsopgave en twee registers. In het ene register kun je zoeken op afbeelding en in het andere op trefwoord. Een uitgebreid colofon maakt het af.

Het dikke boek van ons bijzondere heelal is een schitterend boek met een boeiende inhoud en bomvol prachtige foto’s.

Het dikke boek van ons bijzondere heelal
Will Gater, vertaald door Niels van Eekelen enAleid van Eekelen-Bender met illustraties van Angela Rizza en Daniel Long
Lannoo, 2020