Julius Muis - Joe Todd-Stanton


Julius is een muis die graag alleen is. Hij ontwijkt zijn buren die met hem onder de grond wonen en ook boven de grond weet hij goed uit zicht te blijven. Het rustige leven van Julius wordt verstoord als op een dag een vos zich door de voorruit toegang tot zijn hol probeert te verschaffen. Vol overgave stort de vos zich naar binnen, maar komt muurvast te zitten met zijn kop in het ondergrondse huis en zijn lijf buiten boven de grond. Julius wil de vos graag zo snel mogelijk uit zijn hol hebben, maar hoe moet hij dat voor elkaar krijgen?

Julius Muis van de Engelse schrijver/illustrator Joe Todd-Stanton heeft alles wat een kleuterboek moet hebben: een fijne tekst om voor te lezen waarin hier en daar een wat moeilijker woord niet geschuwd wordt, mooie tekeningen waar veel op te ontdekken valt en speelse herhalingen in tekst en beeld die het verhaal ondersteunen.
Het avontuur van Julius Muis doet denken aan de fabel De leeuw en de rat van La Fontaine waarin een klein dier een groot dier redt. In de fabel helpt de rat de leeuw omdat deze zijn leven heeft gespaard, in Julius Muis is het andersom. Hier helpt eerst de kleine muis de grote vos, die dan op zijn beurt later de muis te hulp schiet. Het verhaal in het prentenboek gaat verder dan de fabel, de muis en de vos redden elkaar niet alleen, ze worden ook vrienden.

De aantrekkelijke illustraties ondersteunen het verhaal en vullen het aan. We zien bijvoorbeeld hoe Julius uiteindelijk de vos los krijgt en ook de reddingsactie van de vos wordt grotendeels in beeld verteld. Er valt ook veel te ontdekken; van veranderende weeromstandigheden tot de belevenissen van de bijfiguren in het verhaal.
Heel leuk is de weergave van de wereld om Julius heen. We zien wie zijn buren zijn en wat er in die huizen gebeurd. Deze wereld is ook afgbeeld op de schutbladen van het boek, maar dan in een andere, meer kinderlijke stijl.

Julius Muis is een prentenboek dat inspeelt op thema’s als vriendschap, mededogen en zorg hebben voor elkaar. De tekst leest prettig voor en op de illustraties zijn veel grappige details te ontdekken. Echt een fijn voorlees- en kijkboek voor kleuters.

Julius Muis
Joe Todd-Stanton, vertaald door Studio Bos
Leopold, 2020