Kom mee Kees - Loes Riphagen


Loes Riphagen debuteerde in 2008 met haar prentenboek Slaapkamernachtdieren, het begin van een succesvolle carrière als prentenboekenmaakster. Haar eigenzinnige stijl en humor weten veel lezers te waarderen en het leverde haar al diverse prijzen op in binnen-en buitenland. In 2013 kreeg Riphagen de eervolle opdracht om het prentenboek van de Kinderboekenweek te maken (Zzz) en dit jaar werd Coco kan het! uitgeroepen tot prentenboek van het jaar.
Kom mee Kees speelt zich opnieuw af in het bos, maar deze keer neemt Riphagen ons mee naar het kikkerhuis waar Kees en zijn vader wonen.

Kees verveelt zich en hangt wat op de bank. Als de postbode een brief brengt wordt de saaie dag ineens heel opwindend. Kees’ vader is uitgenodigd voor een concert van zijn lievelingsband. Maar omdat de postbode erg traag is (het is een slak) begint het concert al bijna en moeten Kees en zijn vader zich haasten om op tijd te zijn.
Kees is echter niet van het opschieten, hij laat zich snel afleiden door wat hij om zich heen ziet: een beestje dat ondersteboven kan lopen, een tak die op een krokodil lijkt, een regenboog of de luchtbellen in het water. Gelukkig is Kees niet alleen een dromer, als het moet kan hij kordaat optreden en blijkt hij een ware held.

Het verhaal over Kees en zijn vader is een fijn kabbelend verhaal dat eerst vooral draait om de ouder die haast heeft en het kind dat zich makkelijk laat afleiden door wat hij ziet. Maar als er gevaar dreigt stijgt de jonge kikker boven zichzelf uit. Een heerlijke scene voor het verhaal waarin het eerst heel spannend wordt en alles toch goed afloopt omdat onze held in actie komt. Wel is Kees behoorlijk van slag van de gebeurtenissen. Gelukkig stapt zijn vader direct in zijn ouderrol en troost Kees. Een geruststellende fijne afloop na alle consternatie.
Als Kees en zijn vader weer naar huis gaan is het inmiddels donker. Nu is het vooral Kees’ vader die goed om zich heen kijkt en zo bijzondere dingen ziet. Het verhaal eindigt thuis waar vader en zoon veilig en knus in het grote bed in slaap vallen.
Net als in het prentenboek over Coco speelt het verhaal zich voornamelijk af tegen een donkere achtergrond. Alleen tijdens de wandeling overdag wordt het wat lichter. Op de illustraties is veel te zien voor wie daar oog voor heeft. In hoeken en gaten zijn allerlei dieren te ontdekken waarvan sommige hun eigen avonturen beleven en zelfs meereizen met Kees en zijn vader. En natuurlijk zien we Coco ook nog even voorbij vliegen. De omgeving is prachtig getekend: het kikkerhuis, de natuur, de onderwaterwereld en de door de maan verlichte wandeling door het bos.

Kom mee Kees is warm prentenboek waarin de vanzelfsprekende liefde tussen vader en zoon ook de lezer verwarmd. Een verhaal met spanning, humor en bomvol tekeningen waarop veel valt te ontdekken.

Kom mee Kees
Loes Riphagen
Gottmer, 2021