Vieze versjes - Naomi Tieman


Veel peuters en kleuters zijn dol op vieze versjes, vooral als daar samen met de voorlezer om gegiecheld kan worden. Het prentenboek Vieze versjes voldoet aan alle verwachtingen. Het boek staat vol ondeugende viezigheden, prachtig op rijm gezet door Naomi Tieman. De versjes hebben een fijn ritme en doen nergens gekunsteld aan. Tiemans vieze versjes zijn er in verschillende vormen. Bijvoorbeeld versjes waar de toehoorder zelf het vieze woord aan mag toevoegen:

‘Mijn zusje is heel lief
 Maar ze stinkt een beetje
 Tenminste, dat vindt papa,
 want hij noemt haar altijd sch…


Tieman schrijft ook verhalende versjes en daarin staan een paar reuzen met smerige issues centraal, variërend van een reus met hooikoorts zonder zakdoek tot een reuzin die met haar boeren windvlagen veroorzaakt. Gelukkig is er Coco, zij weet voor ieder probleem een oplossing.
Vies hoeft niet altijd over poep, pies en snottebellen te gaan, ook kliederen kan de nodige viezigheid opleveren. In het versje Koelkastschilderij wordt nauwkeurig beschreven hoe Lise de kasten in de keuken leeghaalt en met haar buit een schilderij maakt:

‘Waar zal volgens jou het bruine huis naar ruiken?
 Hoe heeft Lise al dat gras zo groen gemaakt?
 Wat zou jij weleens als verf willen gebruiken?
 En denk je dat je schilderij dan superlekker smaakt?


Een paar bladzijden verder vinden we een versje voor Lises moeder als die erachter komt dat de kasten leeg zijn en ze toch een taart wil bakken. Het is een recept voor een alternatieve taart met onder andere ingrediënten uit de badkamer en de tuin.
Er is ook een puzzelversjes waar Tieman de lezer aan het werk zet om rijmende combinaties te vinden. Het levert een grappig smoezelig versje op
De schrijfster sluit het boek af met een vraag:

‘Nu heb je zeker wel genoeg aan viezigheid gehoord?
 Of is er nog een plekje voor één supersmerig woord?’


Een uitnodiging om zelf aan de slag te gaan en het allervieste woord te verzinnen dat er is. Een heerlijke manier om te ontdekken hoe leuk spelen met taal kan zijn.

Vieze versjes is een prentenboek met veel ruimte voor de illustraties van Emanuel Wiemans. Hij heeft gekozen voor een opvallend kleurpalet, een combinatie van blauw, roze/rood, geel en groen. Het geeft het boek een nostalgische sfeer, alsof het een uitgave uit de jaren vijftig van de vorige eeuw is.
Wiemans laat weinig viezigheid zien, hij tekent vooral de mensen die viezigheid veroorzaken of daar het slachtoffer van zijn. Daarbij toont hij zich een meester in het weergeven van emoties. We zien afschuw bij een meisje dat in een koeienvlaai trapt, schaamte bij de papa van Moos die in zijn blote billen naar kantoor moet en geveinsde onschuld bij een schetenlaatster.

Vieze versjes is een heerlijk boek om voor te lezen, te bekijken en lol mee te maken.

Vieze versjes
Naomi Tieman met illustraties van Emanuel Wiemans
Lannoo, 2021