Pas op voor de fluistervaar! - Mirjam Mous


Als Daniëlles moeder nachtdienst heeft komt opa Willem altijd logeren. Deze keer is hij wat later en is Daniëlle een paar uur alleen thuis. Ze wil zich juist op een pot gummibeertjes storten als er aangebeld wordt en een keurig uitziende heer het huis binnendringt. Hij heeft een kooi met een merkwaardige vogel bij zich. Hij vraagt of het een dier een paar uur bij haar kan blijven en voor Daniëlle goed en wel doorheeft wat er gebeurt, is de man weer weg en heeft zijn vogel achtergelaten. Het dier is een fluistervaar, een zeldzame ‘inprater’ die woont in het IVBD, het Instituut Voor Bijzondere Dieren. Het ministerie van Volksgezondheid wil van de vogel af nu er op een verboden markt in China een vrouwelijke fluistervaar is ontsnapt die op zoek naar een mannetje op weg is naar Nederland. De minister wil niet het risico lopen dat de fluistevaars zich vermenigvuldigen. De man die bij Daniëlle aanbelde, meneer Stoffels, werkt op het IVBD en hij wil de fluistevaars redden.
De fluistervaar is een prachtige vogel. Hij heeft groene veren met roze spikkels en een snavel als een toeter met een mondje eraan. Daniëlle ontdekt in de kooi een envelop met instructies, maar als ze die wil pakken grijpt de vogel zijn kans en praat zichzelf vrij.
Als opa Willem het huis binnen komt ontsnapt de fluistervaar en moeten ze erachteraan. De route van de vogel is makkelijk te achterhalen, want hij laat een spoor van mensen achter die zich vreemd gedragen.

Mirjam Mous verwerkt op een creatieve manier aspecten van de coronamaatschappij in haar verhaal. Zo komt deze gevaarlijke vogel die met zijn verleidelijke influisteringen mensen kan laten doen wat hij wil vanuit uit China naar Nederland. Ook moeten de mensen anderhalve meter afstand tot de vogel houden om niet onder de invloed van zijn gefluister te komen en ze moeten preventief oorbeschermers dragen. Verantwoordelijk voor het oplossen van deze crises zijn de minister-president en de minister van volksgezondheid, die niet toevallig Rutjes en Jonkers heten.
Het boek is vlot geschreven. Daniëlle leren we als een inventieve meid kennen die samen met haar opa in actie komt om de fluistervaars te redden. Daarbij maakt ze slim gebruik van het niet geringe ego van de minister van volksgezondheid.
Humor heeft het verhaal ook. Zo verhaspelt opa regelmatig bestaande woorden en is de chaos die de fluistervaar veroorzaakt erg grappig. Met zijn zoetgevooisde stem laat hij mensen de meest merkwaardige dingen doen.
Het boek is rijkelijk geïllustreerd door Marja Meijer. De tekeningen zijn zwart-wit met een gele steunkleur en dat heeft een vrolijke zonnige uitstraling. Dat ondersteunt de hoop dat uiteindelijk alles goed zal komen.

Pas op voor de fluistervaar! is een avontuurlijk verhaal met een dikke knipoog naar de coronacrises.

Pas op voor de fluistervaar!
Mirjam Mous met illustraties van Marja Meijer
Van Holkema & Warendorf, 2021