Het geheim van het kerkhof - Lisa Thompson


Lisa Thompson debuteerde in 2017 met haar boek De Goudvisjongen. Haar nieuwe boek, Het geheim van het kerkhof is een vervolg hierop. Het verhaal begint tien maanden na het slot van De Goudvisjongen. Het is niet nodig om De Goudvisjongen eerst te lezen, Het geheim van het kerkhof staat op zichzelf.

Het geheim van het kerkhof is het verhaal van Melody, die we in De Goudvisjongen leerde kennen als een vriendin van Matthew, de 'goudvisjongen' uit de titel. Zij is de verteller van het verhaal.
Melody laat haar hondje Frankie vaak uit op het nabijgelegen kerkhof. Ze komt daar graag om van de natuur en de rust te genieten. Op een dag besluit ze een onbekend pad in te slaan en ontdekt in een afgelegen hoek een vervallen oud huis. In dat huis blijkt een jongen te zitten, die er ook slaapt. Hij vertelt Melody dat hij een geheim agent is en bezig met een opdracht om een juwelendiefstal op te lossen. Melody besluit de jongen daarbij te helpen.

De vreemde jongen en zijn opdracht vormen de rode draad van het verhaal. Daarnaast spelen er nog andere zaken in Melody’s leven. Zo lijkt de vriendschap tussen haar en Matthew bekoeld. Hij trekt tegenwoordig vooral met klasgenoot Jake op. Melody vindt Jake niet zo aardig, hij doet vaak stoer en hij snapt niet veel van de problemen die Matthew heeft. Ze ziet echter ook dat Jake op school voortdurend gekleineerd wordt door een leraar en ze moedigt hem aan zich daartegen te verzetten.
En dan is er ook nog de dreigende verhuizing. Haar moeder heeft hun huis te koop gezet omdat ze na de scheiding de hypotheek niet meer kan betalen. Melody wil dat haar moeder hulp vraagt aan haar ex-man, maar dat is onbespreekbaar. Er is al jaren geen contact meer met Melody’s vader. Melody wil dit ook niet, want ze wantrouwt haar vader. Hoe dat komt wil ze niet delen.
Ook in dit boek weet Thompson de verschillende verhaallijnen mooi met elkaar te verbinden. Er komen pittige onderwerpen aan de orde, maar ze staan niet op de voorgrond. Het verhaal heeft een lekkere flow waarin spannende gebeurtenissen en intrigerende vragen elkaar snel opvolgen. Melody is een fijne verteller, ze is aan de ene kant een meisje dat stevig in haar schoenen staat, maar ze is ook kwetsbaar. Zo vindt ze het moeilijk dat haar vriendschap met Matthew verandert en reageert ze fel als ze het vermoeden heeft dat iemand tegen haar liegt. Daarnaast is Melody een goede waarnemer en heeft ze een groot hart.

Het geheim van het kerkhof is een spannend en veelzijdig verhaal waarin vriendschap en vertrouwen belangrijke thema’s zijn.

Het geheim van het kerkhof
Lisa Thompson, vertaald door Anneke Bok en Claudia de Poorter
Billy Bones, 2021