Stork - Koos Meinderts


Al fietsend door de polder zag Koos Meinderts veel ooievaars en hij vroeg zich af hoe druk zij het zouden krijgen negen maanden na de eerste coronalockdown. Zo werd het idee voor het prentenboek Stork geboren.
Bij Ooievaarscentrale EIBER & CO kunnen ze het werk na ‘de grote ramp’ niet meer aan. Zelfs de stokoude ooievaar Stork, die eigenlijk al met werken is gestopt, wordt ingezet. Hij vliegt uit met een meisje, maar al snel blijkt dat ook zijn geheugen met pensioen is. Hij is vergeten waar hij de baby moet afleveren. Wie zijn de ouders? Is het mevrouw De Hondt die zoveel van katten houdt? Is het een koninklijke baby? Is het misschien een zusje voor Kofi, of moet hij toch bij de familie Knijnenberg zijn die wellicht nog een kindje aan hun grote gezin willen toevoegen? Het wordt een lange zoektocht.

Een tekst van Koos Meinderts zit altijd goed in elkaar, zo ook in dit boek. De tekst leest lekker voor en zit vol kleine grapjes, waarvan sommige vooral door volwassenen opgepikt zullen worden. Dat mevrouw de Hondt van katten houdt zullen kinderen grappig vinden en dat de ooievaar gauw wegvliegt bij de familie Suurmondt kan zeker op sympathie rekenen. Maar dat konijnen en veel nageslacht iets met elkaar te maken hebben en de koning alleen een prinsje wil, vraagt wat kennis over de wereld die kleuters wellicht nog niet hebben. Overigens storen deze opmerkingen niet, het verhaal blijft onderhoudend en grappig voor alle lezers.
De illustraties van Annette Fienieg voegen veel toe. Tegen prachtig gekleurde achtergronden en in een duidelijk Hollands landschap vliegen de ooievaars met de baby’s in een mandje uit. Mandjes met blauwe of roze linten. Stork, afgebeeld met een klassieke pet, mag dan wel een beetje in de war zijn, maar de baby is in goede handen (als je dit over een ooievaar kunt zeggen). Fienieg laat dat duidelijk zien. Als het maar niet wil lukken de goede ouders te vinden breekt Stork letterlijk het zweet uit, maar als de baby zich angstig tot de ooievaar wendt als er een paar verschrikkelijk zure ouders in beeld komen staat hij met gespreide vleugels klaar.
Heerlijk zijn de portretten van de mensen die de Stork bezoekt: de zwangere bruid die de ooievaar pas over drie maanden verwacht, de angstige chagrijnige meneer Weezel en de zeer vermoeide mevrouw Knijnenberg die blij is dat haar man ‘eens een jaartje wil overslaan’.
Het prentenboek laat een mix zien van oer-Hollandse plaatjes en beelden uit de moderne maatschappij. We zien polderlandschappen, knotwilgen en een sanseveria in de vensterbank, naast een prinsesje dat met een auto speelt en twee vaders die een regenboog in hun venster hebben hangen. Natuurlijk zijn niet alle ouders en kinderen wit en kijkt Stork verder dan het traditionele gezin.

Stork is een grappig prentenboek, mooi geschreven en prachtig geïllustreerd. Het boek nodigt uit om met een glimlach terug te kijken op dit vreemde coronajaar.

Stork
Koos Meinderts met illustraties van Annette Fienieg
Hoogland & Van Klaveren, 2021