Over een toren van koe, een octopus op het dak en een dag dat de rollen worden omgedraaid


In het boek Een toren van koe van Pieter van den Heuvel lezen en zien we hoe een toren van koeien wordt gebouwd. Het begint met stier Pablo, hij neemt de leiding en vormt de basis. Marie is de volgende, met behulp van een ladder klimt ze boven op Pablo. Suus en Truus gaan als derde en vierde en zij nemen een mand met eten mee. Bertha, met berguitrusting, volgt en als Lara aan de beurt is komt er een hoogwerker aan te pas om de met vleugels getooide koe op haar plek te krijgen. Hoger en hoger wordt de toren. Er worden ballonnen ingezet, vliegtuigen, helikopters en zelf een raket. De koeien krijgen hulp van alle kanten. Zo biedt een octopus een helpende tentakel en zorgt een wolkje met regen voor een handige regenboog.
De lezer komt ogen te kort. Niet alleen de toren van koeien is een feest om te bekijken, ook de gebeurtenissen die zich rond de bouw van de toren afspelen zijn het bekijken waard. Een grappig en origineel prentenboek.

Een toren van koe
Pieter van den Heuvel
Gottmer, 2021


Ook het boek Onze Octopus van Peter Bently & Steven Lenton heeft een fantasierijk uitgangspunt. Het verhaal begint op een doodgewone dag die bijzonder wordt als er ineens een gigantische octopus op het  dak van een huis zit. De octopus is niet van plan zijn plek te verlaten en laat zich ook niet verjagen. Hij verveelt zich echter wel op dat dak. Dat verandert als een groep kinderen vraagt of hij wil meedoen met een partijtje voetbal. Al snel blijkt de octopus een aanwinst. Hij is een geweldige speelkameraad, hij helpt met klussen en met kerst is hij de mooiste feestversiering ooit. Na enige tijd wil iedereen wel een octopus op zijn dak.
Op een ochtend is de octopus ineens weg. Gelukkig wordt al snel duidelijk dat hij daarvoor een goede reden heeft.
Onze Octopus is een vrolijk boek met een fijne rijmende tekst (vertaald door Bette Westera) en grappige beweeglijke tekeningen waarop veel is te zien.

Onze octopus
Peter Bently, vertaald door Bette Westera met illustraties van Steven Lenton
Gottmer, 2021


Paul Biegel schreef het verhaal Het feest andersom in 1973 en nu verschijnt het voor het eerst als prentenboek met illustraties van Aron Dijkstra. Het feest andersom gaat over een jaarlijkse feestdag waarop kinderen en volwassen de rollen omdraaien. Op deze dag gaan de grote mensen naar school, krijgen ze een standje als ze zich niet gedragen en ze moeten natuurlijk op tijd naar bed. De kinderen zorgen op deze feestdag voor het huishouden, ze staan voor de klas, ze zijn politieagent, brandweerman, bouwvakker en dokter en ’s avonds, als de volwassenen in bed liggen, komen ze bij elkaar om chips te eten en een film te kijken.
Het verhaalidee om de rollen om te draaien is tijdloos, de uitwerking echter niet. In het oorspronkelijke verhaal zien we Jantje, Marja, Marietje, Tommie, Carolientje en Annetje in traditionele man-vrouwrollen. Jantje is politieagent, Marietje tikt op de schrijfmachine en Tommie is de directeur achter een bureau met vier telefoons. De nieuwe versie van het verhaal weerspiegelt de huidige maatschappij. We zien mensen van allerlei kleur en in alle rollen. Zo staat Bram voor de klas, is Emma politieagent en zijn op kantoor de rollen omgedraaid. Isa zit nu op de directeursstoel achter haar moderne computers en Chan zit in een hoekje ijverig te tikken op een laptop.
Wat bleef is Biegels subtiele humor en zijn prachtig taalgebruik. Het feest andersom is een vermakelijk prentenboek.

Het feest andersom
Paul Biegel met illustraties van Aron Dijkstra
Gottmer, 2021