Schateiland - Robert Louis Stevenson


Klassieke kinderboeken, vooral de boeken die tot de wereldliteratuur behoren, worden vaak op allerlei manieren bewerkt. Zo blijven de verhalen levend en doorstaan langer de tand des tijds. De Britse schrijver en illustrator Jack Noel bedacht een originele vorm om klassiekers uit de wereldliteratuur te bewerken voor kinderen. Hij gaat uit van de originele tekst die hij niet verandert, maar wel inkort. Hij combineert deze tekst met zijn illustraties. Zo ontstond de serie Comic classics waarvan twee delen inmiddels in het Nederlands zijn verschenen, vertaald door Edward van de Vendel.
Schateiland is het tweede boek in de serie, naar de klassieker Treasure island van de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson. Stevenson schreef het verhaal als feuilleton voor een jeugdblad en het verscheen in 1883 voor het eerst in boekvorm. Het verhaal werd veel gelezen en zeer geliefd en vormt het begin van een aantal bekende piratenclichés zoals de voorliefde voor het drinken van rum, het missen van een onderbeen en de papegaai als huisdier, liefst een die uitbundig kan vloeken.
Schateiland speelt zich af in de 18e eeuw. Het verhaal wordt verteld door de twaalfjarige Jim Howkins die met zijn moeder een herberg runt. Op een dag trekt daar zeeman Billy Bones in die op onfortuinlijke wijze komt te overlijden. Jim vindt in zijn scheepskist een schatkaart en brengt deze naar jonker Trelawney en dokter Livesey. De jonker en de dokter besluiten de schat te gaan zoeken en rusten een schip uit. Onder de bemanning bevindt zich Long John Silver, de scheepskok. Hij is van plan de schat voor zichzelf te houden en het gezag over het schip over te nemen. Het komt tot muiterij en gevechten op het eiland met als inzet de schat en het schip.
 
Het inkorten van het verhaal maakt het moeilijker de verhaallijn vast te houden en ook de spanning van het verhaal vermindert. Het eerste probleem vangt Noel deels op door zijn tekeningen waarin hij, vaak met een grapje, een en ander verduidelijkt. Bijvoorbeeld door in een ‘Jimmogram’ aan te geven hoe bang Jim zich voelt of in een kader het recept voor scheepsbeschuit te geven.
De tekeningen zijn zwart-wit met als steunkleur lichtblauw. Ze krijgen alle ruimte en samen met de speelse lay-out van de tekst geeft dat het boek een eigentijdse uitstraling. Noel kiest ervoor om moderne elementen in zijn tekeningen toe te voegen, zoals een rolkoffer of een fototoestel. Dat voegt weinig toe en past ook niet echt bij het verhaal.

Noels bewerking van de klassieker Schateiland is origineel en zal veel jonge lezers aanspreken. Het blijft echter een echo van het origineel dat veel beter de spanning opbouwt en vasthoudt.

Comic classics Schateiland
Robert Louis Stevenson
Jack Noel (tekstbewerking en illustraties), vertaald door Edward van de Vendel
Lannoo, 2021