Boutje van de rommelberg - Mirjam Oldenhave


Mirjam Oldenhave kennen we al twintig jaar van fijne series als Mees Kees, Flits en talrijke andere prachtige boeken. Boutje van de rommelberg is het eerste deel van een nieuwe serie die ze, net als de Mees Kees-serie, samen met illustrator Rick de Haas maakt.
 
Boutje en zijn vader Ed wonen in een klein huis op wielen. Vaak valt het niet mee om een standplaats te vinden. Op een dag vinden ze een geweldige plek met een grote berg rommel ernaast. Een echt ‘knutselparadijs’ voor Boutje die niets liever doet dan dingen maken die nog niet bestaan.
Boutje doet in de ‘rommelberg’ een bijzondere vondst en dat brengt veel ellende. Boutjes vader Ed belandt in de gevangenis en Boutje lijkt er alleen voor te staan. Gelukkig komt er hulp uit onverwachte hoek als Boutje Sisi leert kennen. Zij heeft rijke ouders en woont in een groot huis. Boutje en Sisi worden vrienden. Ook Sjan, die in de gevangenis werkt, wordt een graag geziene gast. En dan zijn er nog de dieren van de rommelberg: hondje Ali, Elvis de kanarie en de onstuimige steenbok Rambo.
Met zijn nieuwe vrienden verzint Boutje een plan om zijn vader uit de gevangenis te krijgen. Een plan waar een aantal slimme uitvindingen voor nodig zijn.

Ook in Boutje van de rommelberg laat Oldenhave haar schrijftalent zien. In weinig goed gekozen woorden krijgen de personages en de omgeving kleur. Prachtig zijn de zinnen waaronder onuitgesproken emoties schuilen, emoties die de lezer wel begrijpt:

Wat moest hij doen zonder Ed? Niks. Gewoon wachten. Ze zouden hem weer snel vrijlaten, dat had hij zelf gezegd. Hij kwam toch wel terug voor het donker werd? Vast wel. En tot die tijd durfde Boutje heus wel alleen te zijn, hij was toch geen kleuter! Het was alleen een beetje stil, dat was alles. Een beetje stil. Een beetje heel erg stil.’

Mirjam Oldenhave wilde met dit boek een avontuurlijk voorleesboek schrijven zonder onderliggend thema en weinig psychologie. In dat eerste is ze goed geslaagd, het boek is avontuurlijk en leest lekker voor. Haar tweede doelstelling is echter niet helemaal gelukt. Omdat ze zo mooi in weinig woorden emoties kan omschrijven zit er toch een psychologisch tintje aan het verhaal. Ook ligt er in Boutje van de rommelberg een zekere maatschappijkritiek besloten, bijvoorbeeld in de opmerkingen over de keuzes die Boutje en zijn vader maken en ook het thema dat geld en bezit niet altijd gelukkig maken komt ruimschoots aan de orde.

De kleurige illustraties voegen veel toe aan het verhaal, vooral de werktekeningen van Boutjes uitvindingen. Zo maakt hij onder andere een hondenparaplu, een goudvisvoermachine en een meerijdend hondentoilet.

Boutje van de rommelberg is een heerlijk boek. Lekker geschreven en vol origineel vondsten. Het smaakt naar meer en gelukkig vinden Mirjam Oldenhave en Rick de Haas dat ook.

Boutje van de rommelberg
Mirjam Oldenhave met illustraties van Rick de Haas
Ploegsma, 2021