Waar is Grote Broer? - Linde Faas


De illustraties van Linde Faas zijn inmiddels een vertrouwd beeld in de kinderboekenwereld. Haar kleurrijke en zwierige illustraties sieren menig kaft en haar werk is inmiddels onlosmakelijk verbonden met de boeken van Pieter Koolwijk. Linde Faas maakt ook zelfstandig prentenboeken en daarin is haar liefde voor de natuur duidelijk zichtbaar.
Waar is Grote Broer? is haar derde zelfstandige prentenboek.

Het verhaal gaat over twee kikkerbroers, Grote Broer en Kleine Broer. Kleine Broer is nogal bang aangelegd en blijft het liefst veilig in de bloem waar hij woont, een hangende bloem in een tropische omgeving. Grote Broer snapt dat niet en hij probeert Kleine Broer over te halen met hem mee’ naar boven’ te gaan om naar de sterren te kijken. Kleine Broer laat zich niet ompraten en dus gaat Grote Broer alleen op weg. Hij belooft snel weer terug te komen. Maar dat gebeurt niet. Dat dwingt Kleine Broer tot een groots besluit. Hij klimt uit zijn bloem en gaat Grote Broer zoeken.

Het is niet alle illustratoren gegeven naast mooie tekeningen ook een goede tekst te schrijven. Gelukkig is Linde Faas daar in dit boek goed in geslaagd. Levendig en overtuigend weet ze de angst en onzekerheid van Kleine Broer ook in de tekst over te brengen:

Kleine broer klimt verder. Hoger en hoger. Over glibberdingen en prikkelplanten. Ineens ziet hij iets vreemds. Iets gevaarlijks. Iets scherps. Kleine Broer weet het bijna zeker: het is een groot, gevaarlijk griezelmonster.’

Tijdens zijn tocht ontmoet Kleine Broer verschillende dieren, groot en klein, en die blijken helemaal niet zo griezelig. Uiteindelijk bereikt hij de top en daar ziet Kleine Broer voor het eerst hoe groot de wereld is. Hoe kan hij daarin ooit Grote Broer vinden? 
Natuurlijk komt het goed.

Het prentenboek is mooi groot uitgegeven en zo komen de illustraties volop tot hun recht. Het zijn kleurrijke natuurtekeningen vol planten en beestjes. De illustraties hebben verschillende achtergrondkleuren die in hoge mate de sfeer bepalen. Donkere blauwtinten als het nacht is, lichter blauw en groentinten voor de dag en uiteindelijk ook vrolijke lichte gele tinten die langzaam weer wat donkerder worden als het verhaal wordt vervolgd.
De goede afloop komt voor de oplettende kijker niet onverwacht. Wie het werk van Linde Faas kent weet dat het de moeite loont goed naar details te kijken.

Waar is Grote Broer? is een goedgeschreven en prachtig geïllustreerd verhaal over een kleine kikker die zijn grootste angst overwint. Een sfeervol en liefdevol verhaal.


Waar is Grote Broer?
Linde Faas
Lemniscaat, 2021